:

När ska man skörda purjolöken?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man skörda purjolöken?
  2. När kan purjolöken planteras ut?
  3. När ska man skörda palsternacka?
  4. Var odlas purjolök?
  5. Kan man äta purjolök som blommar?

När ska man skörda purjolöken?

Oftast skördar man purjolöken på senhösten och jordslår den i växthuset, en täckt drivbänk eller ställer den tätt i en låda med jord, sand eller torv i en kall och lagom fuktig källare. Den klarar sig så här till långt fram på våren. Det går också att frysa in purjon utan förvällning, men den förlorar mycket på det.

När kan purjolöken planteras ut?

När jorden har rett sig kan man börja plantera ut sina purjolökar. Man kan odla dem på friland, i pallkrage eller större krukor. Det viktigaste är att det är tillräkligt djupt. Använd näringsrik jord redan från början eller gödsla upp din jord med naturligt gödsel som kogödsel.

När ska man skörda palsternacka?

SKÖRD: Skörda så sent som möjligt, eftersom palsternackan växer kraftigt på hösten och smakar bättre efter frost. Lämna kvar 2 cm av blasten och förvara dem som morötter. Små gallringsrötter kan avnjutas som delikatesspalsternacka under sommar och höst.

Var odlas purjolök?

Kan odlas i hela landet. Tillhör backlöksfamiljen, Alliaceae (lökväxter). Vildpurjon, kajpar, växer kring Medelhavet, Kaukasus och Irak. Vår egen kajp växer vild på Öland och Gotland.

Kan man äta purjolök som blommar?

Det finns inget som är så fint som blommor, och när man kan äta dem och de till och med smakar lätt av lök, då kan det nästan inte bli bättre! Purjolöksblomma smakar alltid härligt, men de kan variera lite i styrka. Oavsett så är det lite bett i blommorna, men på ett bra sätt.