:

Vad händer under Adolescensen eller genitala fasen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer under Adolescensen eller genitala fasen?
  2. När slutar den orala fasen?
  3. Vad anser du om Utvecklingsteorierna?
  4. Vad är psykodynamisk utvecklingsteori?
  5. Vad betyder den orala fasen?
  6. Vad är psykoanalysens människosyn?
  7. Vad är oral fixering?
  8. Vad är Utvecklingspsykologiskt perspektiv?
  9. Vad är Utvecklingsekologiskt perspektiv?

Vad händer under Adolescensen eller genitala fasen?

Den genitala fasen inleds med puberteten och libido och lustupplevelser är åter kopplade till könsorganen. Under puberteten ska barnet bli könsmoget och hormonerna stormar i kroppen. Efter detta måste man också finna sin könsidentitet och separera sig själv från sina föräldrar vilket inte alltid är så enkelt.

När slutar den orala fasen?

Orala fasen 0-2 år Munnen betraktas som den centrala erogena zonen då lustkänsla uppstår då barnet suger på bröst, napp och tumme. Munnen används även för att utforska omvärlden. En nära anknytning till modern börjar utvecklas, men samtidigt inleds också en separation från mamman.

Vad anser du om Utvecklingsteorierna?

Utvecklingspsykologi är läran om hur människans beteenden, tankar, känslor och sociala förmågor utvecklas under livet. Fokus för de flesta utvecklingsteorier ligger på barn och ungdomsåren men några ser på utveckling som något som sker under hela individens liv.

Vad är psykodynamisk utvecklingsteori?

Psykodynamisk psykoterapi är ett samlingsnamn för psykoterapier där man arbetar med självinsikt och relationer till andra för att minska psykologiska problem. Viktiga influenser är Sigmund Freud som utvecklade psykoanalysen i början av 1900-talet samt Carl Rogers och Abraham Maslows humanistiska psykologi.

Vad betyder den orala fasen?

oral fas, oralt stadium Tyska: orale Stufe, orale Phase. Det orala stadiet är enligt psykoanalysen en period i barnets psykosexuella utveckling, spädbarnsåldern, då all lustsökande drift koncentreras till munnen. Drifttillfredsställelse uppnås genom sugande och i ett senare skede av detta stadium även av bitande.

Vad är psykoanalysens människosyn?

Psykoanalys är en behandlingsform som syftar till en genomgripande förändring av en människas psykiska struktur, personligheten. ... Synen på inre konflikter – mellan önskningar, behov och drifter å ena sidan, och förväntningar, hänsyn och beroende av andras accepterande å den andra - är central för psykoanalysen.

Vad är oral fixering?

Faserna fokuserar på den pyskosexuella utvecklingen och vid störning under utvecklingen får personen en fixering vid vuxen ålder. Detta innebär att får ett barn en störning i den orala fasen får den som vuxen en oral fixering. Den orala fixeringen resulterar i beteende som rökberoende eller överdrivet ätande.

Vad är Utvecklingspsykologiskt perspektiv?

utvecklingspsykologi, gren av psykologin som studerar människans psykiska utveckling. Det är ett vidare begrepp än barnpsykologi eftersom hela livsloppet brukar inbegripas. Åldrandets psykologi räknas sålunda ibland in under utvecklingspsykologin.

Vad är Utvecklingsekologiskt perspektiv?

Den utvecklingsekologiska teorin kan förklaras så som att ”Individen är aktiv och en aktör som rör sig in i och förändrar/förändras av de miljöer hen berörs av”. Utvecklingsekologin beskriver mänsklig utveckling och det ekologiska perspektivet betonar helhet och sammanhang i uppväxt och utveckling.