:

När var triangelhandeln?

Innehållsförteckning:

  1. När var triangelhandeln?
  2. Vilka förlorade på triangelhandeln?
  3. Vad blev konsekvenserna för triangelhandeln?
  4. När och varför började Triangelhandeln?
  5. Vilka tjänade och förlorade på Triangelhandeln?
  6. Vem vann på Triangelhandeln?

När var triangelhandeln?

I början av 1500-talet började portugiser, fransmän och engelsmän den så kallade triangelhandeln över Atlanten. Med sig till Afrika hade man bytesvaror som gevär, brännvin, järn och textilier. Man bytte till sig slavar, guld och elfenben av afrikanska hövdingar.

Vilka förlorade på triangelhandeln?

Triangelhandeln runt Västeuropa, Västafrika och Nordamerika Varorna byttes mot slavar med den lokala befolkningen. Slavarna hade ofta fångats in av afrikaner, de hade efter strider mellan folkgrupper tagit människor från den förlorande sidan i striderna och sålde dem. Man sålde aldrig människor från sin egen folkgrupp.

Vad blev konsekvenserna för triangelhandeln?

triangelhandeln är ett ord för handeln över Atlanten under 1600-talet och 1700-talet. Den gick ut på att industrierna i Europa skulle få råvaror från kolonierna i Amerika med hjälp av arbetskraft från Afrika. Konsekvenserna var ökad handel, livsmedel, djur, sjukdomar etc..

När och varför började Triangelhandeln?

Från slutet av 1600-talet och under 1700-talet var den europeiska slavhandeln som mest intensiv. Under den här perioden skeppades omkring 50 000 människor årligen över Atlanten till Amerika för att arbeta som slavar.

Vilka tjänade och förlorade på Triangelhandeln?

När Svenska Afrikakompaniet gick i konkurs 1663 och Sverige förlorade sitt slavfort i Ghana till engelsmännen var svenskarna tvungna att hitta andra sätt att tjäna på slavhandeln. Nu satsade man i stället på att sälja svenskt järn. Järn var mycket viktigt för den transatlantiska slavhandeln.

Vem vann på Triangelhandeln?

Så England vann mest på Triangelhandeln. Eftersom de har så utvecklat fabriksarbete och lätt skulle kunna tillverka nya tyger och vapen. Som de sedan -säljer till Afrika och får köpa slavar till ett bra pris och som sedan säljs till Amerika dyrare. Och av Amerika får de köpa billiga varor.