:

Vad är skillnaden mellan återbetalningsskydd och efterlevandeskydd?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan återbetalningsskydd och efterlevandeskydd?
  2. Hur ändrar man efterlevandeskydd?
  3. Är det efterlevandeskydd på tjänstepensionen?
  4. Hur ser man om man har efterlevandeskydd?
  5. Varför lägger du till efterlevandeskydd?
  6. Vad är efterlevandeskyddet för tjänstepensionen?
  7. Vad innebär efterlevandeskydd för premiepensionen?

Vad är skillnaden mellan återbetalningsskydd och efterlevandeskydd?

Skyddet är inte gratis utan innebär en lägre pension för dig. Efterlevandeskydd är ett samlingsbegrepp för återbetalningsskydd, efterlevandeskydd med ett på förhand valt dödsfallsbelopp och familjeskydd. ... Om du väljer att ha ett efterlevandeskydd får du själv lägre pension men dina efterlevande får ersättning om du dör.

Hur ändrar man efterlevandeskydd?

Efterlevandeskydd för tjänstepensionen Visa fördjupning Genom att logga in på minPension kan du få en översikt över dina pensioner. Om du vill ändra din tjänstepension och teckna eller ta bort skydd vid dödsfall kan du ansöka om det hos ditt tjänstepensionsbolag.

Är det efterlevandeskydd på tjänstepensionen?

För din tjänstepension har du större frihet att välja vilken eller vilka av dina efterlevande, det vill säga make, sambo eller barn som ska få utbetalning från din tjänstepension om du dör. Tänk på att din egen tjänstepension blir lägre, om du väljer att teckna skydd vid dödsfall.

Hur ser man om man har efterlevandeskydd?

Du kan se om du har efterlevandeskydd på flera sätt:

  1. I det kuvert som skickas ut om din tjänstepension en gång om året.
  2. Ring din valcentral (se rutan längst ner)
  3. Du kan hos de flesta valcentraler logga in på dina sidor (kräver e-legitimation)

Varför lägger du till efterlevandeskydd?

  • Om du lägger till efterlevandeskydd omvandlas din premiepension till en försäkring som gäller för två personer och beräknas utifrån både din och din makes/sambos ålder. Det innebär att utbetalningarna från din premiepension bli lägre eftersom: pengarna på ditt pensionskonto också ska räcka till din make/sambo om du dör före honom eller henne.

Vad är efterlevandeskyddet för tjänstepensionen?

  • Efterlevandeskyddet gör att din premiepension blir lägre. Återbetalningsskydd – tjänstepension. Till skillnad från den allmänna pensionen kan du för tjänstepensionen när som helst medan du arbetar, lägga till eller ta bort återbetalningsskydd.

Vad innebär efterlevandeskydd för premiepensionen?

  • När du ansöker om att få ut din allmänna pension kan du välja efterlevandeskydd för din premiepension, men inte för de andra delarna av den allmänna pensionen. Efterlevandeskydd för premiepensionen innebär att din partner får din premiepension utbetalad om du dör före din partner.