:

Varför får jag blåsor?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får jag blåsor?
  2. Vad är RDEB?
  3. Vad är sjukdomen EB?
  4. Hur uppstår blåsor på din fot?
  5. Vad kan orsaka blåsor på fötterna?
  6. Hur sitter venösa bensår på foten?

Varför får jag blåsor?

De flesta får någon gång blåsor, sår eller andra förändringar i munnens slemhinna. Det kan bero på någon infektion eller att man skadat sig i munnen, men ofta är orsaken till besvären okänd. Muntorrhet under en längre tid och användning av vissa läkemedel ökar risken för att få blåsor och sår i munnen.

Vad är RDEB?

Dystrofisk epidermolysis bullosa innebär att blåsorna uppstår i läderhuden strax under överhuden, ibland även i slemhinnorna. Blåsorna bildar ärr. Ofta är besvären bara lokala, men vid svårare former orsakar de omfattande funktionsnedsättningar, och då är slemhinnorna också ofta påverkade.

Vad är sjukdomen EB?

Epidermolysis bullosa (EB) är ett samlingsnamn för ett 30-tal ärftliga sjukdomar som ger blåsbildningar i huden, och i vissa fall även i slemhinnor. Epidermolysis är grekiska och betyder avlossning av överhuden och bullosa betyder blåsbildande.

Hur uppstår blåsor på din fot?

  • Blåsor uppstår till grund av en intensiv och kontinuerlig friktion på huden av din fot, som när exempelvis huden gnuggar mot skon, speciellt om det är en ny sko eller om den är hård. En ficka skapas mellan huden och den underliggande vävnaden som snabbt fylls upp med vätska och skapar en blåsa.

Vad kan orsaka blåsor på fötterna?

  • Vanliga orsaker till blåsor på fötterna: Friktion/Rörelse – Om du har skor som är för små eller för stora så kan det resultera I blåsor. Bara tänk på hur många steg du tar på en dag som resulterar i att en liten del hud gnuggas flera gånger och göra att det översta hudlagret nöts bort.

Hur sitter venösa bensår på foten?

  • Venösa bensår sitter ofta på vristen i anslutning till fotknölarna eller på smalbenet, men sällan på foten. Såren brukar vara ganska ytliga, oregelbundna i formen och kan ibland göra ont. Arteriella bensår sitter oftast på foten men kan också sitta på underbenet.