:

Kan en människa få rabies?

Innehållsförteckning:

  1. Kan en människa få rabies?
  2. Är rabies obotligt?
  3. Hur behandlar man rabies?
  4. Vad leder rabies till?
  5. Finns rabies i Finland?

Kan en människa få rabies?

Rabies är en virussjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Smittan kan finnas hos flera olika arter av däggdjur. Bett från infekterade hundar orsakar flest fall bland människa. Sjukdomen är så gott som alltid dödlig när symptom börjat visa sig.

Är rabies obotligt?

Rabies, kan hästar få det? Rabies är en otäck, obotlig och dödlig virussjukdom som sätter sig på hjärnan på både människor och andra varmblodiga djur. Förr i tiden kallades rabies ”vattuskräck” för att människor som får rabies får kramp när de ska svälja.

Hur behandlar man rabies?

Du behöver få behandling senast inom två dygn om du riskerar smitta i ett land där det finns rabies. Du måste alltid inleda behandling med immunglobulin om möjligt. Immunglobulin är ett förstärkt gammaglobulin mot rabies och är effektivt en kort tid men vaccin är ändå nödvändigt.

Vad leder rabies till?

Rabies (även lyssa eller vattuskräck) är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen.

Finns rabies i Finland?

Efter 1988 finns inga kända utbrott av rabies i Finland. Trots de risker som finns med smitta från vilda djur är det alltså numera få fall av rabies på hund och katt inom hela EU.