:

Hur sprider Björk sina frön?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sprider Björk sina frön?
  2. När kom björken till Sverige?
  3. Vad fäller björken?
  4. När börjar björkarnas Fröfall?
  5. Hur förökar sig en björk?

Hur sprider Björk sina frön?

Pollenet sprids med vinden från hanblommorna till honblommorna. När ett pollenkorn träffar en pistill i en honblomma växer en pollenslang ut och påverkar fruktämnet så att detta växer till, det är detta som bildar ett frö (se bilden på en pistill i länken längst ner). Framåt hösten är fröna mogna och ramlar ur hängena.

När kom björken till Sverige?

Historik. Omkring 12 000 år f.Kr. invandrade björk till sydligaste Skandinavien tillsammans med arter som asp, rönn och sälg. En omfattande spridning norrut inträffade under två varmare perioder mellan 10 000 år och 8 900 år f.Kr.

Vad fäller björken?

Björkpollen i fällan. I augusti förekommer alltid lite björkpollen i luften igen. Pollenkornen dyker upp i proverna som vi analyserar i mikroskop och ofta ser dessa björkpollen ganska slitna ut, ihopsjunkna och kanske trasiga. Men ibland ser de också förvånansvärt fräscha ut.

När börjar björkarnas Fröfall?

Det är större avgångsrisk i det senare fallet. Björkar förökar sig lätt, både med frön och med stubbskott. Fröfall från hängena sker både på hösten, då fröna gror omedelbart, samt på våren efter.

Hur förökar sig en björk?

Björk - föryngring Björkarna förökar sig lätt, både med frön och med stubbskott. Fröproduktionen är riklig med toppar vart annat år. De lätta bevingade fröna sprider sig långt. Fröfall från hängena sker både på hösten, då fröna gror omedelbart, samt på våren efter.