:

Hur mycket vila efter löpning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket vila efter löpning?
  2. Hur många dagar ska man vila efter träning?
  3. Hur lång återhämtning efter styrketräning?
  4. Hur länge vila efter Halvmarathon?
  5. Vad fyller vila för funktion?
  6. Vad händer om man inte återhämtar sig efter träning?

Hur mycket vila efter löpning?

Om du nyligen har börjat träna rekommenderar jag att du vilar tre-fyra dagar i veckan. Hör du till kategorin elitmotionärer brukar jag rekommendera en till två vilodagar i veckan. För de flesta passar nog två till tre vilodagar bra när man är igång med sin träning.

Hur många dagar ska man vila efter träning?

När du börjar träna kan det vara lagom att träna var tredje dag, med två dagars återhämtning. Du kan behöva vila ännu mer vid hårdare träning. Det finns en risk att dina muskler kan bli övertränade om du tränar samma muskler varje dag.

Hur lång återhämtning efter styrketräning?

På den nivån har din prestationsförmåga närmat sig sitt max igen, och det är försvarligt att träna. För att undvika problem med överbelastning bör du alltid se till att vara helt återhämtad efter perioder med ofullständig återhämtning. Helt återhämtad är du efter 2-4 dygn med total vila eller mycket lugn träning.

Hur länge vila efter Halvmarathon?

Se till att alltid först vila minst 3 dagar helt från träning efter ett halvmarathon och efter ett marathon borde du vila helt i 7 dagar. Du kan sedan börja med lätt återhämtande joggingpass, simpass eller liknande. Tvinga dig inte på hårdare pass först kroppen känns helt återhämtad.

Vad fyller vila för funktion?

Kroppen behöver både bränsle och vila i lagom doser för att vara i balans. Jobba vidare: vila behöver inte betyda att man slappar i soffan. Forskning visar att man återhämtar sig bättre genom att hålla igång kroppen – även på en lätt nivå. Efter ett hårt träningspass behöver man göra sig av med slaggprodukterna.

Vad händer om man inte återhämtar sig efter träning?

Vid träning bryts kroppen ner och det är genom återhämtning som kroppen byggs upp igen. Kroppen blir starkare, effektivare och mer hållfast. Om kroppen däremot inte får tillräcklig återhämtning riskerar man att underprestera, bli sjuk eller skadad och risken för överträning ökar.