:

Hur känner man på testiklar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur känner man på testiklar?
  2. Hur känns en cancerknöl i pungen?
  3. Har lite ont i pungen?
  4. Har något i pungen?
  5. Vad är det i testiklarna?
  6. Vad bildas i testiklarna?
  7. Hur ska Pungkulan kännas?
  8. Hur ont gör Pungvred?
  9. Varför har jag ont i min Pungkula?
  10. Vad händer om man får ont i pungen?

Hur känner man på testiklar?

Låt pungen vila i den ena handen och använd den andra handens tumme och pekfinger. Ta en testikel i taget mellan tummen och pekfingret. Känn grundligt igenom den. På så vis lär du dig snart hur dina testiklar brukar kännas och upptäcker lätt om något förändras.

Hur känns en cancerknöl i pungen?

Trots svullnaden eller förhårdnaden är det bara hälften av patienterna som har ont i testikeln eller tycker att den känns öm. Ibland kan värk vara det första symtomet. En del män känner en diffus värk eller tyngdkänsla i pungen.

Har lite ont i pungen?

En orsak till att det gör ont i pungen är att testiklarna har vridit sig. Det är ovanligt men gör oftast mycket ont. Testikelvridning är vanligast i puberteten, men både yngre barn och vuxna kan få det. Bland yngre barn är det vanligast att det upptäcks vid födseln eller veckorna efter.

Har något i pungen?

Om du har en knöl eller förändring i pungen behöver du en fysisk undersökning av läkare för att få hjälp att ta reda på vad det är. Doktor.se har fysiska mottagningar på flera orter som du kan vända dig till. Om du plötsligt får mycket ont i pungen ska du söka vård akut på sjukhus.

Vad är det i testiklarna?

Testiklar. I pungen finns vanligtvis (vissa föds med en eller behöver operara bort ena pga sjukdom eller komplikationer) två testiklar, pungkulor, som bildar spermier och testosteron. Testiklarna är ofta olika stora och hänger på olika höjd.

Vad bildas i testiklarna?

Testiklarna. Testiklarna kallas ibland för pungkulor och finns i pungen. Det finns två testiklar. De är lite avlånga till formen och bildar spermier och hormonet testosteron.

Hur ska Pungkulan kännas?

Testiklarna ska kännas mjuka, lite hala på ytan och vara jämna och släta. Ofta är testiklarna olika stora och den vänstra testikeln är i regel lite större och hänger lite längre upp än den högra. Känn efter hårda knölar, förändringar och svullnader.

Hur ont gör Pungvred?

Om man har testikelvridning gör det plötsligt ont i pungen, den blir röd och en testikel känns öm och svullen när man trycker på den. Ibland kan smärtan vara oregelbunden eller bara kännas som ett obehag. Andra symtom kan vara illamående och kräkningar på grund av smärtan eller att man upplever magsmärtor.

Varför har jag ont i min Pungkula?

Du kan få ont om du har fått ett slag mot testiklarna, eller om de har stött i något eller om de har kommit i kläm. Det är oftast ofarligt och går över av sig själv. Det krävs mycket kraft för att testikeln ska skadas. Kontakta en vårdcentral om du är orolig.

Vad händer om man får ont i pungen?

Sök vård på en vårdcentral eller akutmottagning om du plötsligt får ont i pungen. Det är viktigt att du blir undersökt för att reda på vad smärtan beror på. Det är ovanligt, men att det gör ont i pungen kan bero på att testikeln har vridit sig. Testikelvridning händer oftare hos yngre personer än hos vuxna.