:

Hur snabbt stelnar fönsterkitt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur snabbt stelnar fönsterkitt?
  2. Hur förvara Linoljekitt?
  3. När kan man måla över kitt?
  4. Varför stelnar inte fönsterkitt?
  5. Hur länge måste kittet torka?

Hur snabbt stelnar fönsterkitt?

Linoljekitt används som tätning mellan fönsterglas och bågar i trä. Bågen mättas först med linolja och sedan kittas den. Därefter ska det målas över inom 24 timmar. Om man inte hinner måla om inom denna tid får man vänta in målningen tills kittet torkat helt, det vill säga efter minst 2-3 veckor.

Hur förvara Linoljekitt?

Förvara kittet svalt innan användning. Linoljekittet är en färskvara, så det som inte används kan med fördel placeras i frysen för att sedan tinas upp nästa gång du behöver kitt.

När kan man måla över kitt?

Om det kitt som används är ett rent linoljekitt måste övermålning ske antingen inom 24 timmar efter att man kittat eller så måste man vänta minst 2-3 veckor. Linoljan i kittet torkar genom att ta upp syre och under den processen kan kittet svälla upp till 10-15 % i volym.

Varför stelnar inte fönsterkitt?

Beror på vad det är för kitt och vad det är för färg. Är det rent linoljekitt och du ska måla med ren linoljefärg så är det bara att måla direkt.

Hur länge måste kittet torka?

Lägg en sträng av kitt i falsen en hel sida åt gången och dra snett mot kanten med en kittkniv. Ta bort överflödet med kniven. Kittet ska inte synas inifrån genom glaset. Låt kittet torka tills ytan blir tillräckligt stabil att måla, ca ett dygn.