:

Hur fernissa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fernissa?
  2. Vilken fernissa är bäst?
  3. Vad är skillnaden på fernissa och lack?
  4. Kan fernissa självantända?
  5. Hur många lager Båtlack?

Hur fernissa?

Det är oftast bäst att använda pensel till fernissa, även om rulle kan vara praktiskt på större ytor. Börja med att stryka ut fernissan längs med träets riktning och sedan tvärs, håll penseln vinkelrätt mot ytan. Avsluta med att efterstryka med lätta penseldrag längs med träet, luta penseln ca 45°.

Vilken fernissa är bäst?

Det är viktigt att ha ett antal lager blank fernissa under dels för att få djup i lacken men också för att den skyddar mot UV-ljus bättre än halvmatt.

Vad är skillnaden på fernissa och lack?

En viss villrådighet finns i språkbruket beträffande var skillnaden mellan lack och fernissa egentligen ligger. Förenklat tekniskt sett finns det ingen skarp gräns, men medan lack både kan vara utgångsmaterial för pigmenterad lackfärg och fernissa, så avses med fernissa en klarlack, dvs en färglös lack.

Kan fernissa självantända?

Torka av den med trasor och t-röd. Elda upp trasorna efteråt, då de kan självantända. Låt sedan oljan härda (den oxiderar i luftens syre) tills den är helt torr. Detta kan ta olika lång tid beroende på väderlek, men tre-fyra veckor på vintern är inte ovanligt.

Hur många lager Båtlack?

Påför minst 3-4 strykningar lack. 20-15 mycket tunna strykningar ger mycket långvarigt skydd.