Hur länge har spårvagnar funnits?
Innehållsförteckning:
- Hur länge har spårvagnar funnits?
- Hur ofta går spårvagnen i Stockholm?
- Vem uppfann spårvagnen?
- När togs spårvagnarna bort i Stockholm?
- När försvann spårvagnarna i Stockholm?
Hur länge har spårvagnar funnits?
1879 var året då spårvagnar började trafikera Göteborgs gator. Det fanns fyra linjer, som samtliga drogs av hästar och kördes av kuskar. År 1902 kom de första elektriska spårvagnarna, som ersatte hästspårvagnen. Under åren har många modeller kommit och gått.
Hur ofta går spårvagnen i Stockholm?
Trafiken rullar nästan dygnet runt – mellan 5-tiden på morgonen till 2-tiden på natten. Vi går mellan T-Centralen och Waldemarsudde. Dagtid är det 6-8 minuter mellan avgångarna. Andra tider varierar turtätheten mellan 10 och 30 minuter.
Vem uppfann spårvagnen?
Sigvard Strandh berättar i programmet Svar i dag 1987 om vem som uppfann spårvagnen. De allra första spårvagnarna var hästdragna. Johannes Svensson var kontrollör på den hästspårvagnarnas tid och han berättar i Ekot 1937. Karl Lindgren berättar i augusti 1942 om sina 25 år som spårvagnskonduktör.
När togs spårvagnarna bort i Stockholm?
1968 – året då allting hände.
När försvann spårvagnarna i Stockholm?
Spårvagnarna trafikerade Stockholms gator och förorter fram till 1967 i samband med högertrafikomläggningen. Då hade redan flera spårvagnslinjer ersatts av tunnelbanan. På senare tid har Stockholm fått tillbaka spårvagnar i både stads- och förortstrafik. Till exempel linje 7 till Djurgården, Tvärbanan och Nockebybanan.