På vilket djup måste isoleringen ligga från slitlagret?
Innehållsförteckning:
- På vilket djup måste isoleringen ligga från slitlagret?
- Hur ofta läggs cellplast ner i grunden?
- Vad är cellplast i husgrund?
- Hur används cellplast vid isolering?
- Varför gjuta golv i källaren med cellplast?
På vilket djup måste isoleringen ligga från slitlagret?
Hur djupt man måste gräva beror på var i Sverige tjälskyddet ska göras. Detta eftersom marken består av olika jordarter och det är olika kallt i landet. Gränsen för vad som är frostfritt djup varierar därför geografiskt och kan skilja mellan ca 1 m i södra Sverige och ca 2,5 m i norra Sverige.
Hur ofta läggs cellplast ner i grunden?
- Cellplast läggs längst ner i grunden mot det dränerande materialet. Dränerande material är normalt tvättad singel eller makadam (sprängsten). Idag är det normala att man lägger 300 mm grundisolering men det har blivit allt vanligare med passivhus där upp mot 400 mm grundisolering används.
Vad är cellplast i husgrund?
- Cellplast som isolering i husgrund. Isolering med cellplast kallas i folkmun gärna för frigolit, även om det bara är ett av de varumärken som tillverkar cellplast. Som husisolering betraktat är materialet ganska nytt. Främst används det till husgrunder, men användningsområden ökar alltmer.
Hur används cellplast vid isolering?
- Cellplast används vid alla typer av isolering: väggar, tak och golv. Cellplast är till exempel det vanligaste isoleringsalternativet när det gäller gjutna plattor. Vad gäller tak är det främst sådana med väldigt låg lutning som är föremål för cellplastisolering, och det är framför allt väggar som ska putsas som beläggs med cellplast.
Varför gjuta golv i källaren med cellplast?
- Genom att gjuta golv i källaren med cellplast under, ofta med vattenburen golvvärme. Isolering av källare gör att du får ett fuktskydd och gör det möjligt att bo i källaren. När du ska gjuta golv i källaren kan cellplast vara ett bra sätt att isolera golvet men också källaren som helhet.