När lyser polstjärnan?
Innehållsförteckning:
- När lyser polstjärnan?
- Vilken stjärna är polstjärnan?
- Hur ser man polstjärnan?
- Vad är det som är så speciellt med polstjärnan?
- Vad heter den klaraste stjärnan?
När lyser polstjärnan?
Polstjärnan (Alfa Ursae Minoris) är en stjärna som ingår i stjärnbilden Lilla björnen. Den är av den skenbara ljusstyrkan +2,02 och är därmed 48:a på listan över ljusstarka stjärnor på natthimlen. Den befinner sig på ett avstånd av drygt 400 ljusår från jorden.
Vilken stjärna är polstjärnan?
Alfa Ursae Minoris, Polstjärnan, ingår i stjärnbilden Lilla björnen och är den 48:e ljusstarkaste stjärnan på stjärnhimlen.
Hur ser man polstjärnan?
Polstjärnan, som ligger rakt i norr, kan man hitta om man tänker sig en linje genom de två ”bakersta” stjärnorna i Karlavagnen. Polstjärnan ligger på den linjen, ungefär fem gånger så långt bort som avståndet mellan de två stjärnorna. Hela himlen ser ut att vrida sig runt polstjärnan, ett varv under ett dygn.
Vad är det som är så speciellt med polstjärnan?
En polstjärna är en stjärna som står rakt eller nästan rakt "över" någon av jordens geografiska poler och därför inte ser ut att röra sig på himlen vilket i sin tur gör den till ett lämpligt hjälpmedel för stjärnnavigering och astrometri.
Vad heter den klaraste stjärnan?
Sirius eller Alfa Canis Majoris (α Canis Majoris, förkortat Alfa CMa, α CMa), som är stjärnans Bayer-beteckning, även känd som hundstjärnan, är huvudstjärnan i stjärnbilden Stora hunden. Från jorden sett är Sirius den klarast lysande stjärnan (bortsett från solen).