Vad innebär svenska abortlagen?
Innehållsförteckning:
- Vad innebär svenska abortlagen?
- Hur ser abortlagen ut?
- Vilka gör aborter i Sverige?
- Vad är abortmotståndare?
- Vad är nackdel med abort?
Vad innebär svenska abortlagen?
Fri abort i Sverige – till och med vecka 18 Rätten till fri abort gäller oavsett varför en person vill göra abort, och det är alltid den gravida som bestämmer. Att göra abort kostar som ett vanligt läkarbesök. Det gäller även för asylsökande och papperslösa kvinnor. Även utländska kvinnor har rätt till abort i Sverige.
Hur ser abortlagen ut?
En ny abortlag tillkom 1974. Enligt gällande svensk abortlagstiftning råder fri abort fram till och med den 18:e graviditetsveckan, oavsett anledning. Efter utgången av den 18:e veckan kan Socialstyrelsen ge tillstånd till att abort utförs om synnerliga skäl föreligger, såvida barnet inte kan antas vara livsdugligt.
Vilka gör aborter i Sverige?
Abort får endast göras av läkare. Aborter kan också göras av barnmorskor eller sjuksköterskor med särskild utbildning och som har fått det i uppdrag.
Vad är abortmotståndare?
En vanlig typ av abortmotstånd är att argumentera för vårdvägran, ofta genom att använda ord som ”samvetsfrihet” när man talar om abortvård. I praktiken vill de tillåta vårdpersonal som barnmorskor och läkare att vägra att utföra aborter om det går emot deras personliga åsikter.
Vad är nackdel med abort?
Det är ovanligt med allvarliga komplikationer efter en abort eftersom de flesta aborter görs tidigt i graviditeten. Risken för att få besvär efter en abort ökar ju senare i graviditeten den görs. Den vanligaste rädslan vid en abort är att man inte ska kunna få barn i framtiden.