:

Hur likvärdig är svensk förskola?

Innehållsförteckning:

  1. Hur likvärdig är svensk förskola?
  2. Vad innebär förskolans kompensatoriska uppdrag?
  3. Vad är resultat i förskolan?
  4. Vad innebär en förskola för alla?
  5. Vad innebär kompensatoriskt uppdrag?
  6. Vad medför det kompensatoriska uppdraget för en rektor?

Hur likvärdig är svensk förskola?

Enligt skollagen ska förskolan vara likvärdig utifrån tre grundläggande aspekter: Barn ska ha lika tillgång till, och lika kvalitet i, en utbildning som också ska verka kompenserande för att uppväga skillnader i barns olika förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Vad innebär förskolans kompensatoriska uppdrag?

Det kompensatoriska uppdraget innebär att förskolan/skolan skall kompensera för brister i hemmet, där extra resurser skall ges till resurssvaga barn som exempelvis en familj utan studievana eller språksvårigheter.

Vad är resultat i förskolan?

För att förskolan ska kunna veta vad den ska göra, för att skapa en utbildning som leder fram till att alla barn får möjlighet att utveckla kunskaper, förmågor och demokratiska värden, måste förskolan ta reda på vad som fungerar bra och vad som behöver bli bättre.

Vad innebär en förskola för alla?

Bakgrund: Att förskolans verksamhet ska anpassas till alla barn i förskolan och att personalen ska ge barnen det stöd som barnet behöver är ett av Läroplanen för förskolans mål (Skolverket, 2010) och en del av Skollagen (SFS 2010:800).

Vad innebär kompensatoriskt uppdrag?

I skolans kompensatoriska uppdrag ingår det att skapa förutsättningar för alla elever att nå målen med utbildningen.

Vad medför det kompensatoriska uppdraget för en rektor?

Samtliga behöver utveckla sin styrning av det så kallade kompensatoriska arbetet i gymnasieskolan. De som ansvarar för skolan – huvudmännen – har ett uppdrag och ansvar att kompensera elevers sämre förutsättningar att nå målen för utbildningen.