:

Vad finns kvar från asatron?

Innehållsförteckning:

  1. Vad finns kvar från asatron?
  2. När trodde man på asagudarna?
  3. Vad handlade de nordiska myterna om?
  4. Hur levde man under asatron?
  5. Vem dräpte Fenrisulven vid Ragnarök?

Vad finns kvar från asatron?

Bakgrund. Rester av den gamla hedniska tron som i dag kallas asatro och ibland forn sed levde länge kvar även sedan kristendomen infördes i Sverige och Norden. Hedniska traditioner och föreställningar levde kvar i århundraden och faktiskt även in i våra dagar.

När trodde man på asagudarna?

Då vikingatiden inleddes vid slutet av 700-talet hade folket i Västeuropa blivit kristet. Kyrkor och kloster hade växt fram överallt. Men om du hade levt i Norden vid den här tiden, skulle du förmodligen istället ha dyrkat Oden, Tor, Frej, Freja och de andra gudarna och gudinnorna inom den fornnordiska religionen.

Vad handlade de nordiska myterna om?

I Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök möter vi Oden – den mäktigaste av de mäktige, vis, modig och beräknande; Tor – Odens son, otroligt stark, men inte den smartaste; och Loke – son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster och manipulatör.

Hur levde man under asatron?

Ingen må åkalla hult eller högar eller hedniska gudar, helgedomar eller stavgårdar«. Men även långt senare, ända in på 1800-talet, levde asatron kvar i folks medvetande. Ett exempel är så kallade åskviggar, det vill säga forntida stenyxor som bönderna hittade i marken.

Vem dräpte Fenrisulven vid Ragnarök?

Under Ragnarök kämpar Surt mot guden Frej, som stupar. Tor tillintetgör Midgårdsormen, men dödas själv av dess gift. Oden dräps av Fenrisulven men hämnas av sonen Vidar, som sätter sin väldiga sko i vargens käft. Nästan alla dör, antingen i strid eller i den väldiga branden som även fäller asken Yggdrasil.