:

Hur fattigt är Rumänien?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fattigt är Rumänien?
  2. Vad jobbar de flesta med i Rumänien?
  3. Vad importerar Rumänien?
  4. Vilka är Rumäniens grannländer?
  5. Vem bestämmer i Rumänien?
  6. Vad har Rumänien för natur?
  7. Vilken är Rumäniens största sjö?
  8. Vad är antalet invånare i Rumänien?
  9. Vad är Rumäniens befolkning?
  10. Hur har Rumänien haft historiska konflikter med Ungern?
  11. Vad är parlamentet i Rumänien?

Hur fattigt är Rumänien?

Rumänien är ett utav Europas allra fattigaste länder där ungefär tio procent av befolkningen lever under gränsen för fattigdom. Fattigdomen i Rumänien beror inte i första hand på arbetslösheten utan man har en arbetslöshet på mellan fem till sju procent. Men det finns ändå stora sociala skillnader i landet.

Vad jobbar de flesta med i Rumänien?

Detta har lett till att svensktalande personer har goda möjligheter att finna ett jobb i Rumänien, och främst i landets huvudstad Bukarest. För svensktalande personer är jobb inom IT och kundtjänst särskilt attraktiva. En typ av jobb är BPO vilket är en förkortning av Business Process Outsourcing.

Vad importerar Rumänien?

Rumäniens främsta energiråvaror är kol och naturgas, och till 2/3 är landet självförsörjande (2009). Import sker främst av råolja men även av kol och naturgas.

Vilka är Rumäniens grannländer?

Förenta nationerna klassificerar Rumänien som ett östeuropeiskt land geografiskt. En stor del av Rumäniens gräns mot Serbien och Bulgarien utgörs av floden Donau. Donau går sedan ihop med Prut, som utgör gräns mot Moldavien. Donau flyter ut i Svarta havet i Donaudeltat.

Vem bestämmer i Rumänien?

Rumänien fick en ny författning efter revolutionen 1989. Landet styrs gemensamt av presidenten och premiärministern, och båda väljs vart femte år.

Vad har Rumänien för natur?

Mitt i Rumänien ligger den stora bergskedjan Karpaterna, med 14 toppar över 2000 meter. ... Nästan hälften av landytan består av orörda ekosystem, vilket gör att Rumänien har bland Europas bäst bevarade biologiska mångfald. Landet har stora skyddade skogar som är nyplanterade eller avverkades under kommunisttiden.

Vilken är Rumäniens största sjö?

Moldoveanu, 2 544 m ö. h.

Vad är antalet invånare i Rumänien?

  • Antal invånare: (2017) Huvudstad: Bukarest Befolkning. Före kommunismens fall 1989 hade Rumänien med europeiska mått mätt en hög befolkningstillväxt, vilket delvis berodde på det förbud mot aborter som infördes av kommunistregimen.

Vad är Rumäniens befolkning?

  • Landet gränsar i norr mot Ukraina, i öster till Moldavien och Svarta havet, i söder till Bulgarien, längs med floden Donau, och i väster mot Ungern och Serbien. Rumäniens befolkning utgjorde personer vid folkräkningen 2011 och är därmed ett av Östeuropas folkrikare länder.

Hur har Rumänien haft historiska konflikter med Ungern?

  • Rumänien har haft historiska konflikter med Ungern om Transsylvanien i väster och med Ryssland om Bessarabien i öster. ... Artikel i tidningen Populär Historia där du kan läsa om Rumäniens ökände diktator - Nicolae Ceausescu.

Vad är parlamentet i Rumänien?

  • Rumänien är en demokratisk republik med ett semipresidentiellt system. Den lagstiftande makten innehas av parlamentets två kammare, Senat (senaten), med 140 medlemmar varav 18 representanter för de etniska minoriteterna, och Camera Deputaților (deputeradekammaren), med 345 medlemmar. Medlemmarna i varje kammare väljs vart fjärde år.