:

Vad hände i Sverige under medeltiden?

Innehållsförteckning:

  1. Vad hände i Sverige under medeltiden?
  2. När slutar medeltiden?
  3. Vad är medeltiden i Europa?
  4. När var medeltiden i svensk historieskrivning?
  5. Hur många människor levde på medeltiden?
  6. Vad skiljer medeltiden från antiken?

Vad hände i Sverige under medeltiden?

Sverige fick nu sina första rikskungar. Under 1150-talet påbörjades svenska korståg och erövringar mot Finland. De svenska erövringstågen österut fortsatte under 1200-talet och medförde att Finland gjordes till en del av Sverige som bestod i omkring 600 år (fram till 1809 då Finland förlorades till Ryssland).

När slutar medeltiden?

De flesta historiker anser att medeltiden startade på 1000-talet i Norden, men redan cirka 500 år tidigare i södra Europa. I Sverige räknar man med att medeltiden tog slut när Gustav Vasa blev kung 1523.

Vad är medeltiden i Europa?

  • Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från slutet av 400-talet till 1400-talet. Epoken förknippas ofta med riddare och kallas även riddartiden. Längden på perioden varierar kraftigt beroende på region. I Västeuropa börjar den efter Västromerska rikets fall år 476.

När var medeltiden i svensk historieskrivning?

  • I svensk historieskrivning anses medeltiden ha varat fram till ca år 1520 och upplösningen av Kalmarunionen. I Danmark och Norge räknas 1536 som medeltidens slut, då reformationen påbörjades av kung Kristian III.

Hur många människor levde på medeltiden?

  • Nästan alla människor som levde på medeltiden var bönder. Det var ett jordbrukssamhälle där den politiska centralmakten (staten) var svag. I Europa bodde omkring nio tiondelar av befolkningen på landsbygden och sysslade med jordbruk. Men det fanns också andra sociala skikt i det medeltida feodalsamhället.

Vad skiljer medeltiden från antiken?

  • En särprägel som skiljer medeltiden från antiken är den tekniska utveckling, särskilt inom jordbruket, som skedde från 700-talet och framåt. Ett tredje kännetecken är kristendomens utbredning över hela Europa, vilket kom att fungera som en förenande länk mellan olika regioner.