Vad hände i Sverige under medeltiden?
Innehållsförteckning:
- Vad hände i Sverige under medeltiden?
- När slutar medeltiden?
- Vad är medeltiden i Europa?
- När var medeltiden i svensk historieskrivning?
- Hur många människor levde på medeltiden?
- Vad skiljer medeltiden från antiken?
Vad hände i Sverige under medeltiden?
Sverige fick nu sina första rikskungar. Under 1150-talet påbörjades svenska korståg och erövringar mot Finland. De svenska erövringstågen österut fortsatte under 1200-talet och medförde att Finland gjordes till en del av Sverige som bestod i omkring 600 år (fram till 1809 då Finland förlorades till Ryssland).
När slutar medeltiden?
De flesta historiker anser att medeltiden startade på 1000-talet i Norden, men redan cirka 500 år tidigare i södra Europa. I Sverige räknar man med att medeltiden tog slut när Gustav Vasa blev kung 1523.
Vad är medeltiden i Europa?
- Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från slutet av 400-talet till 1400-talet. Epoken förknippas ofta med riddare och kallas även riddartiden. Längden på perioden varierar kraftigt beroende på region. I Västeuropa börjar den efter Västromerska rikets fall år 476.
När var medeltiden i svensk historieskrivning?
- I svensk historieskrivning anses medeltiden ha varat fram till ca år 1520 och upplösningen av Kalmarunionen. I Danmark och Norge räknas 1536 som medeltidens slut, då reformationen påbörjades av kung Kristian III.
Hur många människor levde på medeltiden?
- Nästan alla människor som levde på medeltiden var bönder. Det var ett jordbrukssamhälle där den politiska centralmakten (staten) var svag. I Europa bodde omkring nio tiondelar av befolkningen på landsbygden och sysslade med jordbruk. Men det fanns också andra sociala skikt i det medeltida feodalsamhället.
Vad skiljer medeltiden från antiken?
- En särprägel som skiljer medeltiden från antiken är den tekniska utveckling, särskilt inom jordbruket, som skedde från 700-talet och framåt. Ett tredje kännetecken är kristendomens utbredning över hela Europa, vilket kom att fungera som en förenande länk mellan olika regioner.