:

Vad är orsaken till Tourettes?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är orsaken till Tourettes?
  2. När börjar Tourettes?
  3. Vad beror Tourettes på?
  4. Hur blir jag av med tics?
  5. Vad hjälper mot Tourettes?

Vad är orsaken till Tourettes?

Tourette beror på en obalans i det som kallas hjärnans signalsystem. Det har ingenting med hur smart du är att göra, och det är inte en sjukdom. Tourette kan vara ärftligt. Därför är det vanligt att flera i en familj eller släkt har det.

När börjar Tourettes?

Tourettes syndrom innebär att barnet har upprepade, plötsliga rörelser och läten som kallas tics. För att få diagnosen Tourettes syndrom ska ticsen ha börjat före 18 års ålder, ha pågått under minst ett år och ha stor påverkan på barnets liv. Cirka 10 procent av alla barn har lindriga tics någon gång under sin barndom.

Vad beror Tourettes på?

Tourettes syndrom visar sig genom något som kallas för tics, upprepande reflexliknande rörelser och vokala ljud. Tourettes syndrom är delvis ärftligt och ofta kombinerat med andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Hur blir jag av med tics?

Du kan få behandling om dina tics är mycket besvärande. Då kan du få en särskild form av psykoterapi som går ut på att ändra beteendet. Ett annat alternativ är läkemedel som kallas neuroleptika. Läkemedel används bara om tics är ett stort problem, eftersom de har en hel del biverkningar.

Vad hjälper mot Tourettes?

Med åren brukar många utveckla en förmåga att dölja sina tics när de är bland folk och låta dem bryta ut när de är ensamma. Många av symtomen är dessutom medicinskt behandlingsbara. Vanliga ticsdämpande mediciner är Risperdal och Haldol. Kognitiv beteendeterapi fungerar också effektivt, särskilt på tvång.