:

Hur mycket plast hamnar i haven varje år?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket plast hamnar i haven varje år?
  2. Vad kan man göra åt plast i haven?
  3. Varför ska man inte slänga plast i havet?
  4. Hur mycket plast finns i Östersjön?
  5. Hur mycket plast i havet 2020?
  6. Hur mycket skräp slängs i havet varje år?

Hur mycket plast hamnar i haven varje år?

Varje år produceras det cirka 370 miljoner ton plast, och merparten av detta används bara en gång. Forskning har visat att av de hundratals miljoner ton plast som produceras årligen så hamnar cirka 8 miljoner ton plast i haven varje år – det motsvarar ett lastbilslass med plast varje minut, året om.

Vad kan man göra åt plast i haven?

8 sätt att slåss mot plasten i haven

  • Plocka upp plasten.
  • Köp begagnade kläder och tvätta lagom ofta.
  • Skippa mikroplast i hygienprodukter.
  • Byt ut tampar på båten.
  • Bli en plastnörd.
  • Gå med i vårt havsnätverk.
  • Påverka politiken – bli medlem!
  • Minska shoppandet.

Varför ska man inte slänga plast i havet?

Naturen kan inte bryta ner och omhänderta plasten. Istället smulas den sönder och blir till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet.

Hur mycket plast finns i Östersjön?

Mellan 13 och 40 ton mikroplast från kroppsvårdprodukter hamnar i Östersjön varje år. Stora mängder plast- och gummipartiklar kommer också från väg- och däckslitage, industriell produktion och hantering av primärplast, konstgräsplaner, textiltvätt och båtbottenfärger.

Hur mycket plast i havet 2020?

År 2020 beräknas 5 miljarder plastpåsar kastas som skräp. Det finns dock redan idag stora skillnader mellan olika EU-länder. I Polen och Slovakien används i genomsnitt 466 plastpåsar per person och år, medan motsvarande siffra i Danmark bara är 4.

Hur mycket skräp slängs i havet varje år?

Det finns idag ingen omfattande statistik över hur mycket skräp som hamnar i naturen varje år. Det är aldrig tillåtet att skräpa ner och vi har alla ett ansvar att städa upp efter oss. I stora delar av våra tätorter ansvarar kommunen för att städa upp efter nedskräpning.