Hur ser industrin ut idag?
Innehållsförteckning:
- Hur ser industrin ut idag?
- Vad har hänt med den svenska tillverkningsindustrin från 1960 talet och framåt och vad beror utvecklingen på?
- Hur många jobbar i industrin?
- Hur har industrin förändrats?
- Vilka industrier växte i Sverige under andra världskriget?
Hur ser industrin ut idag?
Den svenska industrin har utvecklats bra under de senaste åren. ... Samtliga län i Sverige har en konkurrenskraftig industri. Det finns 20 000 industriföretag med 1–499 anställda i Sverige. I dessa företag jobbar 290 000 personer, vilket är en ökning med 10 procent sedan 2011.
Vad har hänt med den svenska tillverkningsindustrin från 1960 talet och framåt och vad beror utvecklingen på?
Under rekordåren – från slutet av 1940-talet fram till början av 1970-talet – gick industrin på högvarv. Den årliga tillväxten låg på tre till fem procent. Tidvis rådde brist på arbetskraft. ... Som störst, räknat i antalet anställda, var den svenska industrin i mitten av 1960-talet med runt en miljon anställda.
Hur många jobbar i industrin?
Det finns 20 000 industriföretag med 1–499 anställda i Sverige. Här jobbar 290 000 personer, vilket är en ökning med 10 procent sedan 2011. Det innebär att 26 600 jobb har tillkommit mellan 20.
Hur har industrin förändrats?
Som mest arbetade nästan varannan vuxen inom industrin. Men industrins roll har förändrats. I dag arbetar en krympande andel av de sysselsatta i den direkta industriproduktionen. Det betyder dock inte att industrins betydelse har minskat; snarare har samhällets behov av en konkurrenskraftig industri ökat.
Vilka industrier växte i Sverige under andra världskriget?
Volvo, Scania, Saab byggde personbilar och lastbilar. Varvsindustrin växte och efterfrågan på tankers och snabba fraktfartyg verkade omättlig under 1950-talet och 1960-talet. Götaverken, Eriksberg (Göteborg), Kockums (Malmö), Uddevallavarvet och andra erbjöd flera tiotusental jobb.