Vad gäller vid fixering av PVK?
Innehållsförteckning:
- Vad gäller vid fixering av PVK?
- Vart sätts en PVK?
- När kan PVK med grövre diameter behöva användas?
- När används Injektionsport på PVK?
- Hur ofta bör en PVK bytas?
- Vad händer om man sätter en PVK i en artär?
- Vilken är den vanligaste komplikationen till PVK?
- Vilka indikationer finns för att sätta PVK vilken storlek på PVK väljer du?
- Varför får man PVK?
Vad gäller vid fixering av PVK?
Fixera venkatetern noggrant med steril högpermeabel polyuretanfilm så att insticksstället kan inspekteras genom förbandet och läget inte rubbas. Märk förbandet med datum och signatur och använd avsedd etikett för venkateterns slang. Skriv inte direkt på förbandet eftersom plasten då kan skadas.
Vart sätts en PVK?
Perifer venkateter (PVK) är en tunn kateter som förs in i en ven och ger tillgång till blodbanan. Inläggning av en PVK är ett mycket vanligt förekommande ingrepp inom modern sjukvård i syfte att ge patienten vätska, näring, blodprodukter och läkemedel samt för blodprovstagning.
När kan PVK med grövre diameter behöva användas?
Vid transfusion av blod, fettemulsion avvikande osmolaritet/pH och vid tillförsel av stora mängder vätska kan en perifer venkateter med en större diameter behövas. Beakta möjligheten till central infart utifrån individuell bedömning i samråd med läkare. Det finns perifer venkateter med och utan injektionsport.
När används Injektionsport på PVK?
Injektionsporten på en PVK får endast användas vid ett tillfälle för lägeskontroll och eventuell läkemedelsinjektion. Därefter får den inte användas eftersom den inte är möjlig att desinfektera.
Hur ofta bör en PVK bytas?
Inläggning av katetern är förenad med viss smärta för patienten. I ”Handbok för hälso- och sjukvård” rekom- menderas att en PVK ska ligga inne kortast möjliga tid och att den bör bytas efter 12 till 24 timmar [1].
Vad händer om man sätter en PVK i en artär?
Om man injicerar i en artär transporteras bindemedlen från substansen eller en trombos neråt och blockerar de små blodkärlen. En arteriell trombos leder alltid till en svår, krävande operation. Tecken på trombos är t ex: fingrar/tår blir svarta, vätskande sår, blåsor, smärta, svullnad.
Vilken är den vanligaste komplikationen till PVK?
Tromboflebit (en samtidig inflammation och blodpropp i det ytliga vensystemet) är den vanligaste komplikationen i samband med PVK hos vuxna. Tromboflebit karakteriseras av smärta, rodnad, värme, svullnad och palpabel hårdhet i venen, vilket leder till obehag för patienten i varierande grad.
Vilka indikationer finns för att sätta PVK vilken storlek på PVK väljer du?
Vilka indikationer finns för att sätta PVK? Det beror på vilka läkemedel och vilken hastighet det ska gå in på, men så liten som möjligt. Valet av storlek styrs av behovet av flöde, men också av blodkärlens utseende och funktion. För att traumatisera blodkärlen så lite som möjligt bör tunnast möjliga kateter användas.
Varför får man PVK?
Inläggning av perifer venkateter (PVK) är ett mycket vanligt förekommande ingrepp inom sjukvården. Syftet är att ge patienten vätska, näring, blodkomponenter och läkemedel. En PVK är en tunn kateter som med hjälp av kanyl förs in i blodbanan, oftast i en ven på handryggen eller i armen.