:

Vad innebär märket lön?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär märket lön?
  2. Vilka sätter märket?
  3. Vad är märket 2020?
  4. Hur mycket är märket?
  5. Vad tjänar en Näringslivsstrateg?
  6. När är det lönerevision?
  7. Hur ska Lönepotten fördelas?

Vad innebär märket lön?

Sedan avtalsrörelsen 1998 har industrin haft en lönenormerande roll för arbetsmarknaden. De villkor som industrins parter kommer överens om ska fungera som ett kostnadstak för löneutvecklingen även inom andra branscher. Man säger att industrin sätter ”märket”.

Vilka sätter märket?

I dagsläget innebär det att det är parterna inom Industriavtalet som sätter märket. Den siffra som parterna inom Industriavtalet kommer överens om utgår sedan andra branscher ifrån i sina avtalsförhandlingar. Märket är ingen lag, utan just ett riktmärke.

Vad är märket 2020?

Märket – Genom Industriavtalet sätter industrins parter ”märket” för övriga branscher, vilket är den norm inom vilken övriga parter på arbetsmarknaden ska hålla sig. Skälet till att det just är industrin som är normerande är att den är utsatt för ett särskilt starkt internationellt konkurrenstryck.

Hur mycket är märket?

Märket är den procentuella löneökning som industrin har förhandlat fram i sina kollektivavtal. Märket kan också inkludera villkor och själva avtalstiden, alltså hur många år avtalet ska gälla. Det är den procentuella löneökningen som vi menar när vi säger att vi vill ha en siffra i kollektivavtalen.

Vad tjänar en Näringslivsstrateg?

Här nedanför visar vi en tabell och en graf hur fördelningen ser ut mellan kvinnor och män och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren....Löneskillnader mellan män och kvinnor.

ÅrMedellön kvinnorMedellön män
201758 200 kronor67 900 kronor
201861 200 kronor68 600 kronor
201963 200 kronor68 500 kronor

När är det lönerevision?

Med lönerevision menas en förändring (revision) av nivån på din lön. När och hur din lön ska ändras finns bestämt i ditt centrala löneavtal.

Hur ska Lönepotten fördelas?

Fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar antingen mellan företaget och klubben eller mellan dig och den chef som sätter lönen. Om det finns ett centralt löneavtal, så finns det också regler för på vilka grunder löneutrymmet ska fördelas.