:

Hur är blodtrycket vid kärlkramp?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är blodtrycket vid kärlkramp?
  2. Vad göra vid kärlkramp?
  3. Vad är symtom vid kärlkramp?
  4. Hur kan man minska smärtan vid kärlkramp?
  5. Vad är skillnaden mellan hjärtinfarkt och kärlkramp?

Hur är blodtrycket vid kärlkramp?

Risken för kärlkramp kan öka om du har diabetes och högt blodtryck. Det är därför viktigt att du har diabetessjukdomen under god behandling och får hjälp av din läkare att sänka blodtrycket till nivåer under 140/90.

Vad göra vid kärlkramp?

Vid kärlkramp ges blodproppsförebyggande läkemedel som minskar blodplättarnas tendens att klumpa ihop sig, betablockerare som minskar hjärtmuskelns syrebehov genom att sänka blodtrycket och dämpa hjärtrytmen samt ibland även ett kärlvidgande läkemedel som kallas kalciumantagonist.

Vad är symtom vid kärlkramp?

  • Symtom vid kärlkramp. Det är vanligt att du får något av följande symtom om du har kärlkramp: Ett tryck mitt över bröstet, ofta vid ansträngning. Andfåddhet som kommer i samband med ansträngning. En känsla av att det är trångt i bröstet.

Hur kan man minska smärtan vid kärlkramp?

  • Ett sätt att minska smärtan vid kärlkramp är att ge det kärlvidgande medlet nitroglycerin som snabbt får blodkärlen att vidgas. Därigenom minskar hjärtats arbete och syrebehov och en pågående kärlkrampsattack kan avbrytas.

Vad är skillnaden mellan hjärtinfarkt och kärlkramp?

  • Skillnaden i symtom mellan kärlkramp och hjärtinfarkt. Bröstsmärta vid kärlkramp och vid hjärtinfarkt liknar varandra, men den senare är mer intensiv och långvarig. En typisk kärlkrampsattack är relativt kort och varar i regel högst tio minuter. Symtomen vid hjärtinfarkt är ofta mer långvariga – över 20 minuter.