:

Hur blir man av med servitut?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir man av med servitut?
  2. Hur ser man om det finns pantbrev?
  3. Hur skriver man ett servitut?
  4. Vad kan servitut gälla?
  5. Vad är två typer av servitut?

Hur blir man av med servitut?

Om du vill att en inskrivning av ett servitut eller en nyttjanderätt ska tas bort från fastighetsregistret ska du ansöka om dödning av inskrivningen. Ansökan ska göras av den som har rätten att använda en annan fastighet (rättighetshavaren).

Hur ser man om det finns pantbrev?

I Sverige är det Lantmäteriet som ansvarar för pantbrev och inteckningar. Lantmäteriet har information om vilka pantbrev som finns i din fastighet, och via ägararkivet (som är sammanhängande med Lantmäteriet) kan du också få uppgifter om vilka av pantbreven som är obelånade.

Hur skriver man ett servitut?

  • Hur skriver man ett servitut? Din ansökan om avtalsservitut skickar du till Lantmäteriet och den ska innehålla själva ansökan om inskrivning av servitutet, servitutsavtalet i original och gärna en skiss eller enkel karta som visar var rättigheten ligger.

Vad kan servitut gälla?

  • Servitutet kan gällatillåtande rättigheter, som servitut för väg som ger rätten att köra på annans mark, eller servitut för avlopp så att du kan dra vatten- eller kraftledningar där, eller använda någons brunn. Servitutet kan även vara ett förbud mot att till exempel plantera träd som skymmer grannens sjöutsikt.

Vad är två typer av servitut?

  • Två typer av servitut. Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut bildas genom avtal mellan fastigheternas ägare, ett officialservitut bildas genom beslut från en myndighet. Hos Lantmäteriet sker det genom en lantmäteriförrättning. Ett avtalsservitut är ett så kallat formalavtal.