Varför är finska och svenska så olika?
Innehållsförteckning:
- Varför är finska och svenska så olika?
- Varför är det inte så konstigt att finska länge varit näst största språket i Sverige?
- Vad är speciellt med den finska grammatiken?
- Varför lär man sig svenska i Finland?
- När blev finskan ett officiellt minoritetsspråk i Sverige?
Varför är finska och svenska så olika?
Det beror på att finska och svenska inte är släkt. ... Eftersom finska hör till en annan språkfamilj, de finsk-ugriska språken och vidare uraliska språk, finns det många skillnader just på ordnivå. De ursprungliga orden, som är gemensamma för många uraliska språk, är väldigt gamla.
Varför är det inte så konstigt att finska länge varit näst största språket i Sverige?
Finska har talats i Sverige mycket länge. Det var också länge det näst största språket i Sverige (numera tror man att arabiskan är det näst största språket efter svenskan). Människor har rört sig fritt över Bottniska viken under många århundraden och Finland och Sverige var under 600 år samma land, fram till 1809.
Vad är speciellt med den finska grammatiken?
Grammatik. Finskan saknar liksom de övriga uraliska språken grammatiskt genus. Bestämd och obestämd form finns inte. Finskan är ett agglutinerande språk och har 15 kasus: nominativ, ackusativ, genitiv, essiv, partitiv, translativ, inessiv, elativ, illativ, adessiv, ablativ, allativ, abessiv, komitativ och instruktiv.
Varför lär man sig svenska i Finland?
En majoritet av grundskoleeleverna i finska skolor gillar att studera svenska och de tycker att det är en rikedom att kunna många språk. Det visar en färsk forskningsrapport från Helsingfors universitet.
När blev finskan ett officiellt minoritetsspråk i Sverige?
År 1994 fastslog regeringen i en riksdagsskrivelse att det finska språket har en särställning i det svenska samhället.