:

Vilket språk är samiska släkt med?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket språk är samiska släkt med?
  2. När uppstod samerna?
  3. Vilka använder samiska?
  4. Vilket språk är meänkieli närmast besläktat med?
  5. Vad är Samiskans ursprung?
  6. Hur många samiskspråkiga talar samiska?
  7. Vad är de samiska språkvarieteterna?

Vilket språk är samiska släkt med?

Samiska språket tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen och är inte ett språk, utan kan delas in i tre huvudspråk, dessa kan i sin tur upp i nio samiska språk. Samiskans tre huvudspråk är: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska.

När uppstod samerna?

Någon gång omkring 4000 f.Kr.

Vilka använder samiska?

Samiska talas av samer och språket är besläktat med finskan. Men egentligen handlar det om flera samiska språk. Och långt ifrån alla samer talar samiska pågrund av det språkliga förtrycket under 1900-talet.

Vilket språk är meänkieli närmast besläktat med?

Språket är dessutom nära besläktat med kvänskan, på det egna språket kallat kainun kieli, som etablerades i Nordnorge under 1800-talet när många tornedalingar flydde nödåren i Tornedalen, bland annat till Norge. I Norge är kvänskan antaget som minoritetsspråk. Meänkieli kan sägas vara under ständig utveckling.

Vad är Samiskans ursprung?

  • Samiskans ursprung finns i ett fornuraliskt språk som talades kring floderna Volga och Oka i centrala Ryssland för kanske 4 000 år sedan. Från kontakter med andra språk i denna region har samiskan med sig flera urindoiranska och uriranska lånord, bland andra čuohti (hundra) och boazu (ren). Dessa kan dateras till senast omkring 2000 f.Kr..

Hur många samiskspråkiga talar samiska?

  • Ungefär ) av de samiskspråkiga talar nordsamiska, lulesamiska, 650 kildinsamiska och 300–500 personer sydsamiska, enaresamiska respektive skoltsamiska. Övriga varieteter har mycket få talare. Samiska omnämns i den norska och den finska grundlagen och är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

Vad är de samiska språkvarieteterna?

  • De samiska språkvarieteterna är finsk-ugriska språk och ingår därmed i den uraliska språkfamiljen, skild från de indoeuropeiska språken. Mer specifikt tillhör de den finsk-permiska eller, enligt ett annat klassifikationssystem, den finsk-samiska undergruppen.