Vad behöver vi göra för att minska antibiotikaresistensen i världen?
Innehållsförteckning:
- Vad behöver vi göra för att minska antibiotikaresistensen i världen?
- Hur ökar resistenta bakterier?
- Vad är antibiotikaresistens?
- Har bakterier blivit resistenta mot antibiotika?
- Varför behöver du inte alltid antibiotika?
- Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?
Vad behöver vi göra för att minska antibiotikaresistensen i världen?
Förutsättningarna för att resistenta bakterier utvecklas och sprids minskar också. Därför bidrar förebyggande hälsovård, vaccinationsprogram och arbete med hygien inom sjukvård, djursjukvård, djurhållning och livsmedelsindustri direkt eller indirekt till arbetet mot antibiotikaresistens.
Hur ökar resistenta bakterier?
Bakterier sprids i trånga miljöer Smittan sprids lättare i täta miljöer som trånga bostäder, förskolor och i djuruppfödning. Risken för spridning ökar om hygienen är dålig. Att vi reser till länder där resistenta bakterier är vanliga ökar också risken för smittspridning.
Vad är antibiotikaresistens?
- Antibiotikaresistens är ett växande hot då det äventyrar behandlingen av infektioner där antibiotika är nödvändig. Sjukvården är beroende av effektiva antibiotika vid t.ex. operationer, transplantationer och cancerbehandling som kan innebära en ökad infektionsrisk.
Har bakterier blivit resistenta mot antibiotika?
- Resistenta bakterier överlever antibiotikabehandling Överdriven användning av antibiotika har gjort att vissa bakterier har blivit motståndskraftiga mot en eller flera sorters antibiotika. Det kallas att bakterierna har blivit resistenta. Resistens är alltså en egenskap hos bakterierna.
Varför behöver du inte alltid antibiotika?
- Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.
Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?
- Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.