Vem kan överklaga till Högsta domstolen?
Innehållsförteckning:
- Vem kan överklaga till Högsta domstolen?
- Vad kostar det att överklaga till Högsta domstolen?
- Vad har Högsta domstolen för uppgift?
- Kan man alltid få sin sak prövad i en högre instans?
- Vad krävs för prövningstillstånd i Högsta domstolen?
- Vad krävs för att få ett mål prövat i Högsta förvaltningsdomstolen?
Vem kan överklaga till Högsta domstolen?
Både du som är utsatt för brott och du som är dömd kan överklaga domstolens dom. Åklagaren kan också välja att överklaga. I domen står hur du gör för att överklaga, och hur lång tid du har på dig. Du får domen skickad hem till dig efter rättegången.
Vad kostar det att överklaga till Högsta domstolen?
Kostar det något att överklaga? Det kostar inget att överklaga. Vid överklagande till förvaltningsrätt, kammarrätt eller Högsta förvaltningsdomstolen står du bara för dina egna kostnader och behöver inte betala motpartens om du förlorar.
Vad har Högsta domstolen för uppgift?
Högsta domstolen är överrätt i mål, som fullföljas från hovrätt. ... Högsta domstolens huvuduppgift är att avgöra sådana mål från hovrätten där ett avgörande från Högsta domstolen kan få betydelse som vägledning för hur liknande fall i framtiden ska bedömas.
Kan man alltid få sin sak prövad i en högre instans?
Huvudregeln är att prövningstillstånd i Högsta domstolen beviljas bara om avgörandet kan få betydelse som prejudikat, det vill säga vara till ledning för hur andra liknande fall ska bedömas. ... Genom krav på prövningstillstånd även i hovrätt minskar antalet mål som ges en fullständig prövning i högre instans.
Vad krävs för prövningstillstånd i Högsta domstolen?
Huvudregeln är att prövningstillstånd bara lämnas om Högsta domstolens avgörande kan få betydelse som prejudikat, dvs. ge ledning för hur andra liknande fall ska bedömas. Den omständigheten att hovrätten kanske borde ha dömt på ett annat sätt räcker därför inte för att Högsta domstolen ska ta upp målet och pröva det.
Vad krävs för att få ett mål prövat i Högsta förvaltningsdomstolen?
För att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva ett mål krävs att domstolen meddelar prövningstillstånd i målet. Högsta förvaltningsdomstolen får in cirka 7 000 mål varje år men bara 1-2 procent får prövningstillstånd.