:

Vilka pratar göteborgska?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka pratar göteborgska?
  2. När uppkom göteborgskan?
  3. Hur många pratar göteborgska i Sverige?
  4. Varför breder göteborgskan ut sig?
  5. Hur har den göteborgska dialekten uppstått?
  6. Hur är Göteborgskans Satsmelodi?
  7. Vad är typiskt för göteborgskan?
  8. Vad påverkar min Idiolekt?
  9. Vad är skillnaden på Kodväxling och Kodglidning?
  10. Vad är typiskt för göteborgska?

Vilka pratar göteborgska?

Göteborgska (dial. götebosska) är en dialekt som används i Göteborg med omnejd. Göteborgskan har även börjat sprida sig till andra delar av Västsverige. Traditionellt har man delat in dialekterna i Göteborg i en västlig form, mera lik bohuslänska dialekter, och en östlig form, mer lik västgötska dialekter.

När uppkom göteborgskan?

Göteborgskan föddes i slutet av 1800-talet, men hur pratade man i staden innan göteborgskan fanns? Hur folk pratade i staden längre tillbaka i tiden finns inga direkta källor till men i stora drag kan den förhistoriska göteborgskan ändå rekonstrueras, och som hjälp finns de gamla dialekterna kring Göta Älvs mynning.

Hur många pratar göteborgska i Sverige?

Tvärtemot vad många tror är göteborgskan en relativt ung dialekt med bara drygt hundra år på nacken. Mellan åren 18 fördubblades Göteborgs befolkning, från 100 0 000 invånare.

Varför breder göteborgskan ut sig?

Att en dialekt breder ut sig är ovanligt i en tid där dialekter mest jämnas ut. Men det forskarna ser när det gäller göteborgskan är att den följer vart stadsborna flyttar. Och den sprider sig längre längs kusten än vad den gjort inåt landet.

Hur har den göteborgska dialekten uppstått?

Göteborgskan har vuxit fram bland de människor som i industrialismens spår flyttade in till Göteborg i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. ... När de talade med varandra skapades göteborgskan, som blev en blandning av drag från de inflyttades dialekter.

Hur är Göteborgskans Satsmelodi?

Något som dock är gemensament för göteborgska som dialekt är att man har en glad satsmelodi med en betoning som går upp på slutet. Även rullande R förekommer, exempelvis hallå ellerrr! Till skillnad från västgötska och värmländska, så finns det inte runda vokaler och tjocka “l” i den klassiska göteborgskan.

Vad är typiskt för göteborgskan?

Ett annat typiskt drag är att ord som sport, fors och barn tappar r:et och låter som spott, foss och ban istället. Det finns i dagens göteborgska en tendens till att uttalet av långt ö-ljud blir öppnare. Hög och röd kan låta som hôg och rôd.

Vad påverkar min Idiolekt?

En viktig faktor som påverkar idiolekten är den eller de dialekter man omgetts av under uppväxten eller senare i livet. Något annat som har stor inverkan är vilka sociala sammanhang och grupperingar man varit en del av. Könstillhörighet och ålder sätter också sin prägel på språket.

Vad är skillnaden på Kodväxling och Kodglidning?

I den förklarar han två viktiga begrepp: kodglidning och kodväxling. Som kodglidning beskriver han övergång mellan två varieteter utan skarpa gränser. ... Kodväxling kallas byte från en varietet till en annan i en konkret situation. Det är alltså helt enkelt språkväxling.

Vad är typiskt för göteborgska?

Typiska språkdrag i göteborgska

  • Kort i uttalas som kort e: fisk blir fesk.
  • Kort y uttalas som ö: byxor blir bôxer och kyrka blir kôrka.
  • Kort ö uttalas som u: dörr blir durr.
  • Bindevokalen e används i vissa sammansatta ord, exempelvis i sopebil och fälleben.