Vad kommer aspartam ifrån?
Innehållsförteckning:
- Vad kommer aspartam ifrån?
- Vad smakar aspartam?
- Är aspartam beroendeframkallande?
- Vad är aspartam finns det sockerarter i den?
- Vilka sötningsmedel innehåller aspartam?
Vad kommer aspartam ifrån?
Aspartam, E 951, är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra, syror som ingår som "byggstenar" i många proteiner i vår normala kost. Aspartamet bryts ned i magsäck och tarmkanal och en av nedbrytningsprodukterna är metanol. Metanol finns naturligt i små mängder i frukt och fruktjuicer.
Vad smakar aspartam?
Aspartam är lika kaloririkt som socker (4 kcal per gram) men i praktiken är det i princip fritt från energi. I och med att det är 180–200 gånger sötare än socker behövs små mängder för att ge samma sötma som socker. Smaken är söt men inte bitter.
Är aspartam beroendeframkallande?
De ökar sötsuget, kan ge inflammationer och orsaka huvudvärk. Allt fler blir beroende av light-coladrycker, men det går att bli kvitt den ohälsosamma vanan.
Vad är aspartam finns det sockerarter i den?
”Aspartam är kemiskt socker” Asparaginsyra är en icke-essentiell aminosyra som förekommer i bland annat sockerväxter och vissa grönsaker, till exempel sparris. Så byggstenarna i aspartam är det alltså inget fel på. Dem hittar vi i de flesta proteinkällor som vi äter varje dag.
Vilka sötningsmedel innehåller aspartam?
Ett av de absolut vanligaste sötningsmedlen på marknaden är aspartam (E951) – beståendes av två aminosyror fenylalanin och asparaginsyra. Aspartam sägs ha en mycket stor sötningseffekt. Därför har det också blivit allt vanligare att ta in detta ämne i lightprodukter såsom läsk, godis och energidrycker.