:

Hur blir det sötvatten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir det sötvatten?
  2. Vad behöver vi sötvatten till?
  3. Vad består sötvatten av?
  4. Hur använder människan sötvatten?
  5. Kan man göra dricksvatten av havsvatten?

Hur blir det sötvatten?

Bara en liten del av allt vatten som finns på jorden är sötvatten och kan användas till dricksvatten. Två tredjedelar av sötvattnet är ytvatten. Ytvatten finns i glaciärer, sjöar och vattendrag. En tredjedel är grundvatten som bildas genom att vatten rinner ner genom marken.

Vad behöver vi sötvatten till?

Sötvattnet är en viktig resurs som ska räcka till alla. Det behövs i hushållen, för lantbruk, industri och inte minst för naturen. Stora områden i världen lider av permanent vattenbrist. När konkurrensen om vattnet hårdnar, blir ofta naturens behov bortglömda och många sötvattenlevande arter drabbas.

Vad består sötvatten av?

Sötvatten[redigera | redigera wikitext] Sötvatten eller färskvatten är vatten som har tillräckligt låg salthalt för att vara drickbart, men anger inte om det är tjänligt som dricksvatten i övrigt. I allmänhet avser det vatten med en salthalt under ca 0,05 % (se Salinitet).

Hur använder människan sötvatten?

Sötvatten behövs inom olika industrier, där många fabriker ligger vid sjöar och floder just för att ha god tillgång på vatten. I många floder finns dammar och vattenkraftverk som ger elektricitet. Textilindustrin använder vatten vid färgning och tvätt. Pappers- och kemiindustrin är andra stora vattenanvändare.

Kan man göra dricksvatten av havsvatten?

Ett sätt att få tillgång till mer dricksvatten är att avsalta havsvatten genom så kallad omvänd osmos. Det innebär att vattnet görs fritt från till exempel metallsalter och joner och att slutprodukten i princip liknar destillerat vatten.