Vilka syror består kungsvatten av?
Innehållsförteckning:
- Vilka syror består kungsvatten av?
- Hur gör man svavelsyra?
- Vad står HNO3 för?
- Vad kallas salpetersyra förr?
- Vilka grundämnen består salpetersyra?
Vilka syror består kungsvatten av?
Kungsvatten (aqua regia) består av en blandning med följande sammansättning:
- 3 delar konc. saltsyra.
- 1 del konc. salpetersyra.
Hur gör man svavelsyra?
Svavelsyra (H2SO4) framställs genom vidareoxidation av svaveldioxid till svaveltrioxid som tillsammans med vatten bildar svavelsyra. Produkten används även bl. a. som elektolyt i blyackumulatorer och vid tillverkning av sprängämnen, gödselmedel och färgämnen.
Vad står HNO3 för?
Salpetersyra (HNO3) produceras genom att ammoniak oxideras på platinaväv. Då produceras kvävegaser som NO₂ (kvävedioxid), som sedan absorberas i vatten. På det här sättet produceras svag salpetersyra (WNA). Salpetersyra är en klar, gulaktig vätska med en relativt kraftig odör.
Vad kallas salpetersyra förr?
Salpetersyra framställdes förr alltid genom upphettning av ett alkalimetallnitrat med koncentrerad svavelsyra. Tidigast användes kaliumnitrat (salpeter), därav syrans namn.
Vilka grundämnen består salpetersyra?
Salpetersyra (av latinets sal, salt och peter, klippa, se salpeter) är en starkt frätande syra med kemisk beteckning HNO3. Den har en stickande lukt. Salpetersyra är en starkt oxiderande syra som i uppvärmd form till och med kan lösa metallerna koppar och silver, något som till exempel inte saltsyra kan göra.