:

Kan man Vinterförvara tomatplantor?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man Vinterförvara tomatplantor?
  2. Hur får man kraftiga tomatplantor?
  3. Kan man spara tomatplantor?
  4. När ska man klippa tomatplantor?
  5. Hur toppar man tomater?

Kan man Vinterförvara tomatplantor?

Vi i Sverige odlar tomat enbart som ettårig, men de flesta tomater är faktisk fleråriga. Problemet är att hitta en riktigt ljus och sval övervintringsplats inomhus om man vill pröva att övervintra, den tål ju inte frost. Den kommer troligen också att dra på sig en massa ohyra under vintern.

Hur får man kraftiga tomatplantor?

Plantera med fördel tomatplantorna djupt. Nya rötter bildas från stammen och plantorna blir kraftigare, och plantan initialt kortare. Det går även att toppa plantorna och sedan leda upp två nya skott (eller ta bort den ena, toppen kan sättas som stickling och vips har du en ny planta).

Kan man spara tomatplantor?

Att övervintra en tomatplanta kan vara enda sättet att bevara en favoritsort eftersom de flesta tomater inte är fröäkta. (inte blir likadana som ursprungstomaten när man sår fröer från dem) Men tack och lov räcker det att spara en liten del.

När ska man klippa tomatplantor?

Genom att beskära tomatplantorna under våren får du rejält med sticklingar som i sin tur växer fram till starka plantor som garanterar en riklig skörd. Det kan visserligen vara svårt att hålla fingrarna i styr direkt efter nyår.

Hur toppar man tomater?

För att vara helt på den säkra sidan klipper jag ovanför det andra eller tredje bladparet. Då kommer det med stor sannolikhet bildas en ny topp av ett tjuvskott i varje bladveck, två eller tre stycken. Man kan även klippa ovanför det första bladvecket, men då blir det bara en ny topp och oftast vill jag ha mer än så.