:

Hur ska man plocka rabarber?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska man plocka rabarber?
  2. Hur får man bort Oxalsyran i rabarber?
  3. När ska man klippa rabarber?
  4. Hur beskär man rabarber?
  5. Hur får man bort Oxalater?

Hur ska man plocka rabarber?

Ryck upp rabarbern försiktigt, men bestämt så att hela stjälkfästet följer med. En stump som lämnas kvar riskerar annars att ruttna och kan då skada roten. Skörda när stjälkarna är tunna, då är de som mest mjälla och allra godast!

Hur får man bort Oxalsyran i rabarber?

Även om dessa grönsaker är rika på kalcium, så hämmar oxalsyran upptaget genom att bilda det olösliga saltet kalciumoxalat. Förutom att kalcium i spenaten eller rabarbern inte kan utnyttjas, så kan oxalsyran även binda till kalcium som tillförts från andra livsmedel.

När ska man klippa rabarber?

Odla svarar: Dom sköter sig själva. Bra om dess stora blad lägger sig som ett skyddande hölje över plantan inför vintern. Rensa sedan bort dem på våren.

Hur beskär man rabarber?

Rabarber odlar man för de ätliga stjälkarna och det vackra bladverket. Men det händer ofta att rabarbern får en jättehög blomstjälk. Ta bort den så fort blomknoppen visar sig, för att rabarberplantan ska fortsätta att producera bladstjälkar.

Hur får man bort Oxalater?

Se till att du får i dig tillräckligt med kalcium, magnesium och kalium. Kosttillskott i citratform kan skydda njurarna och ger kroppen stöd vid utsöndringen av oxalater. Kalcium är viktigt eftersom det binder till oxalat i tarmen och minskar mängden oxalat som kroppen absorberar.