:

Hur svärtar man?

Innehållsförteckning:

  1. Hur svärtar man?
  2. Hur gör man rent en vedspis?
  3. Hur renoverar man en gjutjärnskamin?
  4. Hur svärta spis?
  5. Vad kostar det att renovera vedspis?
  6. Varför gjutjärnskamin?
  7. Kan man laga vedspis?

Hur svärtar man?

svärtar du spisen:

  1. Ta en liten klick svärta på en torr kökssvamp.
  2. Putsa in svärtan överallt där du kommer åt.
  3. Glöm inte hörn och utsmyckningar, använd hörnet på svampen om du tycker det är svårt att komma åt.
  4. Putsa bort eventuellt överflöd med en trasa.
  5. Klar!

Hur gör man rent en vedspis?

Rost på utsidan kan man borsta av med en stålborste. Därefter putsar man upp spisen med spissvärta. Man applicerar spissvärtan med en fuktig trasa och polerar upp spisen med en spisborste. Det kan osa lite vid första användningen efter svärtningen.

Hur renoverar man en gjutjärnskamin?

Den invändiga murningen bränns bort med tiden. Om man eldar i en gjutjärnskamin som är sliten invändigt kan järnet i värsta fall spricka. Det bästa är därför att lämna in till en spisrenoverade för bedömning. Är den OK invändigt så är det bara att borsta rent med en stålborste och behandla med spissvärta.

Hur svärta spis?

När spisen börjar bli flammig igen, eller nya rostfläckar från t ex blöta kastruller börjar uppträda, underhåller man svärtan så här.

  1. Spisen ska vara kall – inte nyeldad.
  2. Tag en klick spissvärta på en bomullstrasa »Smörj« in spisen tunt med spissvärtan. Låt torka.
  3. Efterpolera med ren bomullstrasa. PRODUKTER I ARTIKELN.

Vad kostar det att renovera vedspis?

Det finns ingen mer noggrann renovering av en vedspis på marknaden. En spisrenovering kostar 7500 kr ink moms, sen tillkommer kostnad för reservdelar om något behöver bytas på spisen, vanligen brukar den totala kostnaden hamna på mellan 7 500 kr - 10 000 kr ink moms.

Varför gjutjärnskamin?

Vilken modell du än väljer får du en lättplacerad, robust kamin som visar mycket av elden och som du också kan värma maten på. ... Även om dess motsvarighet, plåt, värms upp något snabbare, behåller gjutjärnet värmen något längre och håller ditt rum varmt och mysigt efter det att elden har slocknat.

Kan man laga vedspis?

Om ni kommer att använda spisen sparsamt kan den tillfälliga lagningen med metallfolie och ny lera fungera en tid. I och med att sprickan kommer att röra sig vid uppvärmning är pannkitt inte hållbart, under folien däremot kan sprickan röra sig något utan att material faller ned.