:

Vad kan man äta på en kronärtskocka?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man äta på en kronärtskocka?
  2. Hur förbereder man kronärtskocka?
  3. Hur förvarar man kronärtskocka?
  4. Hur rensar man en kronärtskocka?
  5. Hur vet man att kronärtskockan är klar?
  6. När vet jag när jag ska skörda kronärtskocka?

Vad kan man äta på en kronärtskocka?

Så här äter du kronärtskockor: Dra loss bladen på skockan, doppa den nedre delen i rört smör och sug av köttet. Efter alla bladen kommer det så kallade skägget, som ska skäras bort. Ansa bottnen och ät den med kniv och gaffel.

Hur förbereder man kronärtskocka?

Det traditionella sättet att tillaga kronärtskockan är att koka den hel i lättsaltat vatten i 50-55 minuter. Låt den rinna av på hushållspapper. När du bryter av bladen är det denna del som är den ätbara. Kronärtskockan äts blad för blad – utifrån och in mot ”hjärtat”.

Hur förvarar man kronärtskocka?

Kronärtskockan ska förvaras i kylen. Lägg i en lufttät behållare eller ställ dem med stjälken i en skål med vatten, så håller den i ca fem dagar.

Hur rensar man en kronärtskocka?

Skär av stjälken ett par centimeter under skockan. Bryt bort de yttre, hårda och mörka bladen med hjälp av en liten grönsaksksniv med tunt blad. När de återstående bladen ser mjuka och ljusa ut är det lagom. Skär av toppen av skockan, cirka en tredjedel brukar gå åt här.

Hur vet man att kronärtskockan är klar?

Koka skockorna i saltat vatten ca 40 minuter. Testa om de är klara genom att du enkelt kan lossa ett av bladen. Kronärtskockorna serveras ljumna gärna med något av föreslagna tillbehör.

När vet jag när jag ska skörda kronärtskocka?

Skörda och tillaga kronärtskocka Odlar du kronärtskockan som ettåring skördar du så klart det året och njuter extra av de skockor som bjuds. Skockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt. Då är knoppen redo att slå ut. Plocka den och välj hur du vill tillaga.