:

Hur tar man frö från solros?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tar man frö från solros?
  2. Hur plantera solros?
  3. Vilken näring till solros?
  4. Kan man plantera solros i kruka?
  5. När kan jag plantera ut solrosor?
  6. Hur tätt plantera solros?
  7. Vad betyder en solros?
  8. Hur tar man hand om en solros i kruka?

Hur tar man frö från solros?

Vill du skörda solrosens frö behöver du låta blommorna sitta kvar tills frövitan hårdnat. Pilla loss fröerna och låt dem torka på en tallrik i några veckor. Sedan kommer den tålamodsprövande uppgiften att skala fröerna innan du rostar dem för att servera som snacks.

Hur plantera solros?

Solrosor kan sås direkt på växtplatsen i mitten på maj, men de kan med fördel även förodlas för att få en tidigare blomning. Använd gärna en lite större kruka, fyll den till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord. Toppa med såjord och låt fröet ligga en centimeter under jord. Vattna och ställ sådden varmt.

Vilken näring till solros?

Kan sås direkt på friland när jorden är varm i slutet av maj-början av juni. Krukodlade exemplar gödslas och vattnas regelbundet, solrosor behöver mycket vatten och näring för att utvecklas väl. Kan behöva stöd. Kräver i övrigt ingen skötsel.

Kan man plantera solros i kruka?

Det går bra att odla solrosor i kruka. Bäst är att satsa på de lite lägre sorterna till dina krukor, eftersom de allra högsta sorterna kräver stor jordvolym och djup.

När kan jag plantera ut solrosor?

I början av juni borde det vara tillräckligt varmt för att plantera ut solrosorna. Jorden ska vara välgödslad. Plantera dem med ca 40 cm mellan plantorna så att de får lite utrymme. Man kan så fröerna direkt på växtplatsen men då måste jorden vara tillräckligt varm (maj/juni).

Hur tätt plantera solros?

Man kan förodla solros inomhus i en kruka med mager jord och det ska man göra ungefär tre veckor innan man tänkt plantera ut den. Det går även att så direkt på den växtplats man önskar. Ska man så många solrosor så ska det vara med minst tre centimeters mellanrum.

Vad betyder en solros?

Blomman kom till Europa på 1500- talet. Det vetenskapliga namnet för solros är Helinanthus annuus och kommer från grekiskan. Helios betyder solen, ánthos betyder blomma och annuus betyder ettårig. Blomman förknippas med solen eftersom innan solrosen har slagit ut vänder den sig mot solen under dagen. .

Hur tar man hand om en solros i kruka?

Något som är viktigt att tänka på är att solrosen inte trivs i torka, utan den vill gärna vattnas rikligt och lagom ofta, så att den aldrig riktigt torkar ut. Tänk även på att solrosen är mer utsatt för torka om den står i kruka än om den står på friland.