:

Kan man äta fjälster?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man äta fjälster?
  2. Hur förbereder man fjälster?
  3. Hur gör man korvskinn?
  4. Hur länge ska fjälster ligga i vatten?
  5. Hur förvara fjälster?
  6. Vad är skinnet på korven gjort av?

Kan man äta fjälster?

Om det är ett fårfjälster där man äter skinnet så är produktens yta troligtvis för torr och härdad så att vattnet i korven inte kan “vandra” ut. Korven upplevs som blöt inuti och man kan inte bryta av korven. Svinfjälster och nötfjälster bör skalas av innan man äter korven.

Hur förbereder man fjälster?

Saltet ska sköljas bort med kallt eller ljummet vatten (ej över 37 grader C). Trä upp fjälstret på vattenkranen och spola igenom. Fjälstret ska även läggas i blöt minst två timmar, eller över natten går också, för att bli smidiga innan du trär det på korvhornet så att de inte spricker.

Hur gör man korvskinn?

Allmänt. Korv består av skinn och fyllning. Skinnet på smalare korvar som ej skalas kan vara animaliskt, det vill säga rengjorda tarmar från slaktdjur (kallas fjölster eller fjälster) eller tillverkat av kollagen eller alger.

Hur länge ska fjälster ligga i vatten?

Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt. Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald färs och lägg i en bunke.

Hur förvara fjälster?

Kan överblivet fjälster sparas? Överblivet fjälster rengörs noga och får rinna av på en hög av jodfritt grovsalt (jod, missfärgar). Lägg sen in fjälstret i en plastpåse tillsamman med mycket jodfritt grovsalt. Ta ut och skaka av saltet efter ett tag och lägg in det i en ny plastpåse med grovsalt.

Vad är skinnet på korven gjort av?

Korvskinn. Vid korvtillverkning används naturskinn som är rentvättade djurtarmar, oftast från gris och lamm. Fjälster är ett annat namn på naturskinn.