:

Varför gör man kontroll före idrifttagning?

Innehållsförteckning:

  1. Varför gör man kontroll före idrifttagning?
  2. När ska man göra kontroller före idrifttagning?
  3. Vilka kontroller ska utföras vid motorbyte?
  4. Vem eller vilka ansvarar för att en anläggning kontrolleras före idrifttagning?
  5. Hur kan man dokumentera de kontroller som man gör på en elanläggning?
  6. Vad kontrollerar man när man Meggar?

Varför gör man kontroll före idrifttagning?

För att uppnå maximal säkerhet, och dessutom uppfylla ellagstiftningens krav, måste varje installation kontrolleras genom inspektion och provning innan den tas i drift. Webbkurs Kontroll före idrifttagning ger dig på ett effektivt sätt den kunskapen!

När ska man göra kontroller före idrifttagning?

Detta är en utbildning för elinstallationsföretag i kontroll före idrifttagning, som ska utföras i slutskedet av en byggnation med elinstallationer. Du får lära dig vad en kontroll innebär, vem eller vilka som ska utföra den och hur kontrollen ska dokumenteras.

Vilka kontroller ska utföras vid motorbyte?

Det vill säga måste jag kontinuitetsmäta och isolationstesta? Motorn har brunnit och vi måste byta till en likvärdig. Det registrerade elinstallationsföretaget ska kontrollera sitt utförda arbete innan anläggningen tas i bruk.

Vem eller vilka ansvarar för att en anläggning kontrolleras före idrifttagning?

Hur kontrollen ska utföras regleras inte av Elsäkerhetsverkets föreskrifter. Anläggningarna varierar i storlek och komplexitet vilket gör det svårt att ge några detaljerade anvisningar. Det är endast det registrerade elinstallationsföretaget som kan avgöra vilka åtgärder som behövs i det konkreta fallet.

Hur kan man dokumentera de kontroller som man gör på en elanläggning?

Ett grundläggande krav i dokumentationen är att den innehåller den riskbedömning som ska ha utförts. Riskbedömningen kommer sedan att leda fram till vilka anläggningar som omfattas av den särskilda kontrollen, tidsintervallet, metoden för utförandet, de åtgärder som krävs samt hur de ska dokumenteras.

Vad kontrollerar man när man Meggar?

Elektrisk isolationstestare även kallad Megger är ett specialinstrument som tillkom 1895 för att till exempel mäta hur bra isolationen är mellan fas- och neutralledare mot skyddsjordning. Instrumentet används ofta av elektriker för att kontrollera funktionen på en elektrisk anläggning.