:

Hur Isolationsprovar man?

Innehållsförteckning:

  1. Hur Isolationsprovar man?
  2. Hur funkar Meggning?
  3. Vad gör en isolationsprovare?
  4. Vad är en isolationsmätning?
  5. Hur gör man en Kontinuitetsmätning?
  6. Vilka krav ställs på ett instrument för att mäta isolationsresistansen i en anläggning?

Hur Isolationsprovar man?

Mätning av isolation går till så att man testar resistansen mellan fas och nolla, fas och jord samt nolla och jord. Vid 3-fasanläggning skall mätning även utföras mellan fas och fas. VARNING! Anläggningen måste vara strömlös vid mätning.

Hur funkar Meggning?

För att genomföra provet ansluts isolationsprovaren ( kallad megger) över lindningen på objektet. Isolationsspänningen läggs på under en bestämd tid, vanligtvis en minut. ... Dessa mätvärden kan användas för att bilda en graf över hur isolationsresistansen ändras över tiden.

Vad gör en isolationsprovare?

Elektrisk isolationstestare även kallad Megger är ett specialinstrument som tillkom 1895 för att till exempel mäta hur bra isolationen är mellan fas- och neutralledare mot skyddsjordning. Instrumentet används ofta av elektriker för att kontrollera funktionen på en elektrisk anläggning.

Vad är en isolationsmätning?

Regelbundna isolationsmätningar på ny och begagnad utrustning görs numera rutinmässigt i samband med förebyggande underhåll. Ett isolationsprov indikerar problem och tar fram isolationsproblem innan en olycka inträffar.

Hur gör man en Kontinuitetsmätning?

Under ett kontinuitetstest skickar en digital multimeter en liten ström genom kretsen för att mäta resistansen i kretsen. En mätare med en kontinuitetssummer ljuder kortvarigt när den upptäcker en sluten krets.

Vilka krav ställs på ett instrument för att mäta isolationsresistansen i en anläggning?

Enligt starkströms- föreskrifterna måste mätning av isolationsresistansen göras och kravet är att man mäter mellan faserna plus noll och jord. Isolationsprovare, även kallad megger, finns i olika utföranden. Det finns både analoga och digitala instru- ment.