:

Måste man göra hjärt och lungräddning?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man göra hjärt och lungräddning?
  2. Vad gör man om en person är medvetslös saknar andning men har puls?
  3. Vad ska man göra med en person som har svårt att andas?
  4. Hur vet man om en person är medvetslös?
  5. Vad gör en halvautomatisk hjärtstartare?

Måste man göra hjärt och lungräddning?

Om en person har drabbats av hjärtstopp så kommer hen att dö om ingen gör hjärt-lungräddning (HLR). Att du startar HLR ökar alltid personens chans att överleva. Känner du dig osäker på hur du ska göra så ring 112 så får du råd och stöd av larmoperatören. Det är alltid bättre att göra någonting än ingenting.

Vad gör man om en person är medvetslös saknar andning men har puls?

Om man kommer fram till att personen är medvetslös och inte andas eller har puls, ska man utgå ifrån att det är hjärtstopp. Då ska man börja med hjärt-lungräddning. Det räcker inte att den medvetslösa personen bara andas. Det händer att svårt sjuka kan fortsätta andas efter att hjärtat har stannat.

Vad ska man göra med en person som har svårt att andas?

Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig. Om personen har onormal andning eller inte andas alls (eller om du är osäker), ska du bedöma det som ett hjärtstopp. Larma 112 och sätt på mobiltelefonens högtalarfunktion.

Hur vet man om en person är medvetslös?

Hos en medvetslös person slappnar alla muskler av, även tungan. Tungan kan då blockera luftvägen, så att personen inte kan andas. När huvudet böjs bakåt så sträcks tungan framåt och luftvägen öppnas.

Vad gör en halvautomatisk hjärtstartare?

De flesta hjärtstartare som finns ute i samhället är halvautomatiska. Det innebär att hjärtstartaren gör en analys av hjärtrytmen och rekommenderar om strömstöt eller hjärt-lungräddning.