:

Hur funkar tryckutjämning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur funkar tryckutjämning?
  2. Hur får man öroninflammation?
  3. Hur länge ska man tryckutjämna?
  4. Vad händer med trumhinnan när man dyker?
  5. Är tryckutjämna farligt?
  6. Hur lång tid tar det innan öroninflammation går över?

Hur funkar tryckutjämning?

När du är förkyld eller har allergisk snuva kan örontrumpeten svullna och täppas igen. Då kan inte luft passera och det bildas ett undertryck i mellanörat. Lock för örat brukar gå över om du blåser mot stängd näsa och mun, eller om du försöker svälja. Att blåsa med stängd näsa och mun kallas för att tryckutjämna.

Hur får man öroninflammation?

Öroninflammation kommer i samband med en förkylning Öroninflammation hos vuxna är inte lika vanligt, men oftast allvarligare. Förkylningsviruset gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier. Bakterierna kan då orsaka en infektion i mellanörat och du får en öroninflammation.

Hur länge ska man tryckutjämna?

När man dyker är det viktigt att tryckutjämna ofta, helst varje halv/hel meter,under nedstigning. Om tryckutjämningen inte fungerar ska man stiga upp något och försöka igen. Svullna slemhinnor kan göra tryckutjämning omöjligt. Det kan också vara svårt att tryckutjämna om man till exempel har öronproppar.

Vad händer med trumhinnan när man dyker?

En vaxpropp i örat kan ibland göra ont. Att få ett slag eller till exempel en boll mot örat kan spräcka trumhinnan och orsaka smärta, blödning, hörselnedsättning och ibland yrsel. Samma sak kan hända om du dyker eller flyger och inte hinner tryckutjämna snabbt nog.

Är tryckutjämna farligt?

Läkaren varnar för farliga misstaget – vid lock för öronen på flyget. Lock för öronen är ett ovälkommet resesällskap, som relativt lätt motas bort. Men om du gör på fel sätt riskerar du att skada trumhinnan.

Hur lång tid tar det innan öroninflammation går över?

En öroninflammation brukar komma plötsligt och kallas därför ofta för akut öroninflammation eller akut otit. En öroninflammation brukar inte pågå mer än några dagar och den uppstår oftast i samband med en förkylning. Förkylningsviruset gör att slemhinnor i näsan och öronen blir mindre motståndskraftiga mot bakterier.