:

Hur kan man få reaktionerna i kärnreaktorn att avstanna?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man få reaktionerna i kärnreaktorn att avstanna?
  2. Kan fission ske naturligt?
  3. Vilka delar består en kärnreaktor av?
  4. Vad händer under en kedjereaktion i kärnreaktorn?
  5. Vad händer i kärnreaktorn?
  6. Vilka ämnen kan klyvas?

Hur kan man få reaktionerna i kärnreaktorn att avstanna?

Vid vanliga förbränningsprocesser frigörs kemisk energi genom reaktioner mellan atomer av organiska ämnen och luftens syre. Energin i en kärnreaktor däremot alstras genom reaktioner mellan atomkärnor av uran och neutroner.

Kan fission ske naturligt?

Men en liten, liten andel uran sönderfaller även genom kärnklyvning, spontan fission. Det betyder att några få urankärnor helt enkelt klyvs utan att först ha träffats av en neutron. Två nya atomer och ett par fria neutroner skickas ut i omgivningen, helt spontant.

Vilka delar består en kärnreaktor av?

I en kärnreaktor sker kärnreaktioner varvid energi frigörs. Den vanligaste reaktionen är klyvning av uran-235-atomer. Klyvningen åstadkoms genom att urankärnorna träffas av neutroner. När en atomkärna träffas av en neutron med lämplig hastighet, kan den klyvas till två lättare atomkärnor samt 2-3 stycken nya neutroner.

Vad händer under en kedjereaktion i kärnreaktorn?

Vi har en kedjereaktion. Vid varje klyvning frigörs stora mängder energi. Den energin värmer upp vatten och får det att koka. Ångan som bildas leds iväg och får en turbin att snurra.

Vad händer i kärnreaktorn?

Ett kärnkraftverk fungerar ungefär på samma sätt som ett kraftverk som eldas med kol, olja eller biobränslen. Det handlar om att koka vatten så att ånga bildas som driver en turbin. På turbinen sitter sedan en generator som omvandlar rörelseenergin till elektricitet.

Vilka ämnen kan klyvas?

Klyvbart material För att ett grundämne ska kunna användas som kärnbränsle måste det vara klyvbart. Exempel på klyvbara material är uran-235, plutonium-239 och uran-233, som är nuklider av tunga grundämnen. När en neutron träffar en atom kan den klyvas i en kärnklyvning (fission).