:

Hur ser ett referat ut?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser ett referat ut?
  2. Vad är ett bra referat?
  3. Hur avslutar man referat?
  4. Hur långt är ett kort referat?
  5. Hur skriver man en Referatmarkör?
  6. Varför referatmarkörer?
  7. Hur ska man skriva ett referat?
  8. Vad betyder att referera?
  9. Vad är referatmarkeringar?

Hur ser ett referat ut?

Ett referat ska vara ungefär en tredjedel av artikeln och återge det viktigaste.

  • Börja med att markera/kopiera källan så du kan införa den i den löpande texten sedan. ...
  • Stryk under stödord i din text som återger det viktigaste i texten.

Vad är ett bra referat?

Ett bra referat förutsätter en grundlig förståelse av ursprungstexten. Läs igenom hela ursprungstexten noggrant så att du förstår textens innehåll och uppbyggnad. Ett referat ska sammanfatta ursprungstexten. Det är enda syftet.

Hur avslutar man referat?

Avslutning

  1. Använda dig av ett ord eller uttryck för att markera slutet. Genom. att skriva t.ex. ” till sist”, ”slutligen” eller ”författaren avrundar med. ...
  2. Skriva en sammanfattande avslutning, d.v.s. upprepa originaltextens huvudpunkt(er) igen. Detta sätt fungerar bäst då originaltexten är väldigt komplicerad och rörig.

Hur långt är ett kort referat?

Innehåll. Innehållet i ett referat ska vara kortfattat och okomplicerat. Den gyllene regeln säger att längden på ett referat ska vara mindre än hälften av texten som refereras.

Hur skriver man en Referatmarkör?

Använd gärna en referatmarkör som förstärker författarens inställning: ”undrar”, "tycker", ”frågar sig”, "hävdar med bestämdhet", "föreslår" osv. Var försiktig med värderande referatmarkörer, som t. ex. "påstår" för det är värdeladdat och ger intrycket att skribenten ifråga inte vet utan bara "tycker".

Varför referatmarkörer?

I din löpande text skall du använda dig av referatmarkörer för att markera att du är objektiv när du återger det någon annan har sagt. När du refererar till det någon sagt skall du alltid använda personens hela namn och gärna även titeln, till exempel, Bibliotekarien Kirsi Rutanen..

Hur ska man skriva ett referat?

  • Syftet med att skriva ett referat är att sammanfatta huvudpoängen i en längre text. Det ska skrivas med egna ord för att kortfattat uttrycka de viktigaste punkterna och relevant information som tas upp i texten.

Vad betyder att referera?

  • Att referera betyder att återge, återberätta något man sett, hört eller läst. När man refererar någonting återger man alltså det viktigaste i en händelse, ett förlopp eller en text.

Vad är referatmarkeringar?

  • Referatmarkering. Med referatmarkeringar talar du om vem som påstår eller tycker något. Med hjälp av dem signalerar du för läsaren att det inte är du som tycker eller anser något, utan någon annan. Ett bra riktmärke är att ha en referatmarkering i varje stycke av referatet. Exempel på referatmarkeringar: