:

När ska man lägga i pastan?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man lägga i pastan?
  2. Hur vet man att spagetti är klar?
  3. Varför ska pasta koka livligt?
  4. Varför har man salt när man kokar pasta?
  5. Hur mycket vatten ska man ha till pasta?
  6. Varför har man salt i Pastavattnet?
  7. Hur mycket torr pasta per portion?
  8. Varför ska man ha lock på kastrullen när man kokar?

När ska man lägga i pastan?

Läs på paketet hur länge pastan ska koka och ställ helst ett tidur. Koka utan lock och rör om då och då, så att pastan inte klibbar ihop. När klockan ringer, smaka på pastan. Pasta på italienskt vis har alltid lite tuggmotstånd kvar.

Hur vet man att spagetti är klar?

Smaka på pastan och känn om den har lagom tuggmotstånd. Pastan ska vara genomkokt men ha lite tuggmotstånd kvar - alltså ej överkokt och helt mjuk. Häll av pastan i ett durkslag eller sila av vattnet från kastrullen med ett lock.

Varför ska pasta koka livligt?

När vatten förångas ökar koncentration av slimet vid ytan och bildar bubblor i form av ett skum. I bubblorna finns ånga. Locket stänger in ångan och värmen så att ångan blir kvar.

Varför har man salt när man kokar pasta?

Dessutom avstannar inte kokningen när du lägger i den kalla pastan vilket ger ett jämnare resultat. Salta när vattnet kokat upp, annars tar uppkoket längre tid.

Hur mycket vatten ska man ha till pasta?

Ta fram den största kastrull du har. Pasta ska kokas i rikligt med vatten, då klibbar den inte ihop. Använd minst 1 liter per 100 gram pasta.

Varför har man salt i Pastavattnet?

Jag har upptäckt att tillsats av salt i pastavatten hjälper pastan att hålla vattnet när det kommer i kontakt med saltet i såsen. När pastan inte tillagts i saltat vatten gråter den när såsen serveras ovanpå oklädd pasta.

Hur mycket torr pasta per portion?

Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från gram per portion. Ett standardmått på restauranger är 110 gram okokt pasta per portion. Med andra ord kan en normalportion pasta variera från 75-125 gram okokt pasta per person.

Varför ska man ha lock på kastrullen när man kokar?

Se till att kastrullen eller stekpannans botten är lika stor som spisplattan. Då slösar du ingen värme från plattan. Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten. Då håller sig värmen kvar inne i kastrullen.