Hur lång är utbildningen för barnmorska?
Innehållsförteckning:
- Hur lång är utbildningen för barnmorska?
- Hur mycket merit behöver man för att bli barnmorska?
- Kan man jobba som barnmorska?
- Vad ska man läsa om man vill bli barnmorska?
- Vad arbetar en barnmorska med?
- Hur mycket tjänar en distriktssköterska?
Hur lång är utbildningen för barnmorska?
Reguljär utbildning Studierna bedrivs på heltid under tre terminer och ger 90 högskolepoäng. Utbildningen leder fram till en barnmorskeexamen och en magisterexamen med förskrivningsrätt av preventivmedel och förbereder för arbete inom hela barnmorskans arbetsfält.
Hur mycket merit behöver man för att bli barnmorska?
Om man inte har några meritpoäng, innebär det att man bör ha åtminstone en tredjedel betyg A och två tredjedelar betyg B. Om man hade Max i merit som är 2.5, då kunde man ha en tredje del B och resten C på gymnasiala kurser.
Kan man jobba som barnmorska?
Att arbeta som barnmorska innebär att du jobbar med sexualupplysning, mödravård, förlossning och gynekologi. I Sverige är barnmorska en skyddad yrkestitel och hör till de så kallade legitimationsyrken. En barnmorska ansvarar för vården av den blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning.
Vad ska man läsa om man vill bli barnmorska?
För att kunna läsa till barnmorska måste du först vara sjuksköterska så det första steget efter gymnasiet är Sjuksköterskeprogrammet. För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs: Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1), Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2.
Vad arbetar en barnmorska med?
I arbetet ingår bland annat att göra undersökningar, vara ett stöd för kvinnan och ge smärtlindring vid behov. Barnmorskor arbetar också med preventivmedelsrådgivning, abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud, behandling vid barnlöshet, utbildning och information kring amning och sex- och samlevnadsfrågor.
Hur mycket tjänar en distriktssköterska?
40 100 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.