:

Får man fårfiol?

Innehållsförteckning:

  1. Får man fårfiol?
  2. Hur lagar man Lammfiol?
  3. Vad gör man med en fårfiol?
  4. Hur torka fårfiol?
  5. Varför heter det Fårfiol?
  6. Kan ge Fårfiol smak?
  7. Hur äta Lammfiol?

Får man fårfiol?

Traditionellt är fårfiol ett fårlår som man rimmar och torkar. ... För dig som har bråttom finns det fin rökt fårfiol att köpa. Det är ett bra köp med lång hållbarhet. Fårfiol kan serveras som middag med potatisgratäng i mellan-dagarna.

Hur lagar man Lammfiol?

Lägg köttet på ett galler i en långpanna. Stek i mitten av ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 125°. Stek ytterligare ca 2 tim tills köttets innertemperatur är 60-65°.

Vad gör man med en fårfiol?

Fårfiol, även kallat lammfiol, är traditionell svensk husmanskost där låret från ett får saltas, torkas och röks, ofta med enris. Metoden har brukats sedan vikingatiden. Idag säljs fårfiol i affärer. Förr i tiden rimmades och torkades köttet.

Hur torka fårfiol?

Lägg lammet i en form och sätt in i ugnen på 150 grader i en timme. Sänk sedan värmen till 70-80 grader och torka i ugnen 10-12 timmar. Klart! Ha en skön kväll!

Varför heter det Fårfiol?

Fårfiol är numera vanligen tillrett av lamm och borde snarare kallas lammfiol. "Fiol" är lår (stek) av får eller lamm som saltats eller torkats och som sedan har rökts. Fårfiol äts vanligen kallskuret, som rätt, smörgåspålägg, del av smörgåsbord e.d.

Kan ge Fårfiol smak?

Fårfiol (lammfiol) är rökt lammkyl, det vill säga höft, lår och ben inklusive skinn (läs mer > Lammkyl, lammstek). Det är ett saltat/rimmat och rökt kött. ... (mörhet 4 av 5, läs mer > Möra kött). Smak: Smakrikt med tydlig sälta och röksmak.

Hur äta Lammfiol?

Den äts kallskuren. Lammfiol passar bra med feta och/eller söta tillbehör. Gärna med äggröra eller gratäng om man vill äta den som en större rätt. Som snitt eller kallskuret med t ex getostkräm eller pepparrotsfärskost.