:

Vad menas med Fissurförsegling?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med Fissurförsegling?
  2. Vad är Fissur tand?
  3. Vilka tänder har Fissursystem?
  4. Varför Plastar man tänder?
  5. Varför Fissurförseglar man?
  6. Hur ser avstannad karies ut?
  7. Vad har tänderna för uppgift?
  8. Vad kostar det att plasta en tand?

Vad menas med Fissurförsegling?

Fissurförsegling innebär att ocklusalytan täcks med ett plastmaterial eller glasjonomercement, efter noggrann rengöring (se bilagan Fissurförseglingskurs 2013 Lena Olson Kalmar). Fissurförsegling ingår i basprofylaxen.

Vad är Fissur tand?

Fåror i tanden, vanligast på tuggytor. Om fårorna är djupa samlas det lättare bakterier i dem vilket kan göra att man på sikt kan få hål i tuggytorna.

Vilka tänder har Fissursystem?

Vilka tänder har fissursystem? Premolarer och molarer.

Varför Plastar man tänder?

För barn som löper stor risk att drabbas av hål i tänderna är plastning av sexårständerna, eller fissurförsegling som det också kallas, en bra förebyggande lösning. Behandlingen innebär att barnets tand skyddas med ett tunt skikt av plast. Det leder till att fler och fler barn slipper laga sina permanenta tänder.

Varför Fissurförseglar man?

BAKGRUND. Tuggytorna på de bakre tänderna (molarerna) har ofta trånga och djupa fissurer (fåror) som är svåråtkomliga för mekanisk rengöring. I fissurerna ansamlas plack (bakterier och matrester) i en sur miljö som demineraliserar (urkalkar) emaljen.

Hur ser avstannad karies ut?

Om kariesskadan slutar att utvecklas kallas den för kronisk eller avstannad. Ytan blir då blank och hård, slät och lite läderartad. Dessa övervakas men behandlas inte.

Vad har tänderna för uppgift?

Det är tändernas viktigaste uppgift, att sönderdela maten till mindre bitar. Det är det första steget i matspjälkningen. I munnen sitter också långa och vassa tänder, hörntänderna. Många däggdjur, som människan, har hörntänder för att kunna bita tag i och slita sönder mat.

Vad kostar det att plasta en tand?

Om du har större behandlingsbehov behöver du komma flera gånger. Lagning av en yta på en kindtand. Pris: 1 055 kronor, inklusive bedövning. Lagning av två ytor på en kindtand.